Јовановић: Поскупљење струје пљачка за рачун Блажа и привилегованих тајкуна

Јовановић: Поскупљење струје пљачка за рачун Блажа и привилегованих тајкуна

Увођењем додатне ставке за субвенционисање обновљивих извора енергије Влада Црне Горе врши пљачку грађанa, у име и за рачун Блажа Ђукановића и других повезаних лица са предсједником ДПС-а Милом Ђукановићем који су власници мини хидроцентрала и вјетроелектрана, наводи се у саопштењу које потписује Никола Јовановић, шеф медијског центра и члан предсједништва ДНП-а.

Јовановић наглашава да је већина грађана шокирана висином рачуна за утрошену електричну енергију за јануар мјесец, а разлог томе је, објашњава он, примјена јединичне накнада за подстицање производње електричне енергије за ову годину у износу од 0,94 еура по киловат сату (ц€/кWх).  Цијену је, како каже, утврдило Министарство економије сходно Уредби о накнади за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора.

Он подсјећа да ову накнаду грађани плаћају од 2014. године која је до сада увећавана неколико пута, посебно, напомиње он, након што је син предсједника ДПС-а склопио привилеговани посао са државом јер је Влада одлучила да сваки киловат буде субвенционисан од стране државе, односно из џепа грађана.

Члан предсједништва ДНП-а подсјећа и на то да је влада донијела одлуку да откупи сваки произведени киловат струје на овај начин и то по цијени која је два до три пута већа од цијене осталих произвођача електричне енергије . Ово је, посебно истиче Јовановић, школски примјер корупције и конфликта интереса.

Све то је, како примјећују у ДНП-у, правдано еколошким разлозима, очувањем животне средине и испуњавањем европских стандарда, што је, тврде они, само оправдање за отимачину коју спроводе, а то доказује и чињеницама да је директивом ЕУ предвиђено да учешће обновљивих извора енергије буде на нивоу од 20 %, док у Црној Гори они већ достижу ниво преко 40 % и наставља се са тим трендом’

“То значи само једно, привилеговани посао за сина актуелног предсједника државе и са њим повезаних лица јер су у овом послу поред њега још и његов рођак Милован Максимовић, кум Вук Рајковић, а пословни партнери у послу су и Олег Обрадовић, Томислав Челебић, Стефан Савић, Брано Мићуновић и друга лица која су повезана са ДПС-ом“, сматрају у ДНП-у

На овај начин ће од 2020. године грађани плаћати 27 милиона евра годишње како је то предвиђено Националним планом коришћења енергије из обновљивих извора .

Ако се томе дода и чињеница да плаћамо најскупљу струју у региону, Јовановић каже да је јасно да се “континуирано пљачкамо“, посебно кроз ставке на рачунима као што су губици на мрежу, ангажовање мрежног капацитета, накнада оператеру тржишта и накнада за подстицање ОИЕ, или како каже “Блажова накнада“, којих сада има двије.

Губици на мрежи прелазе, истакао је он, преко 20 % од укупно произведене електричне енергије што представља технолошки и сваки други скандал а посебно јер су ти губици стављени на терет грађанима који их плаћају.

“Због свега тога, грађани Црне Горе плаћају најскупљу струју у региону, покривају све губитке на мрежи и нелегалне потрошаче, субвенционишу привилеговане појединце у енергетском сектору и сносе све хирове неодговорне власти која годинама узима новац на правно недозвољен начин којим се богате појединци из врха власти, ДПС-а и са њима повезаним лицима“, закључује Јовановић.