Чланство у НАТО-у није пројекат појединца или партија, већ државни интерес и политика будућности, поручили су представници странака које су предложиле усвајање резолуције о интеграцији у Алијансу, док су опозициони посланици поновили да за то не постоји већинска воља народа.

Посланици црногорског парламента наставили су данас расправу о предложеној резолуцији за подршку интеграцији Црне Горе у НАТО, о којој ће вечерас гласати.

Посланик Демократског фронта ДФ Милан Кнежевић пустио је са мобилног телефона звук сирене за ваздушну опасност. Лидер парламента Ранко Кривокапић прокоментарисао је да Кнежевић има шоу, на шта му је посланик ДФ-а одговорио да је звук подсјећање на 24. март 1999. када је НАТО почео бомбардовање СРЈ.

Емило Лабудовић из Демократског фронта казао је да по признању из власти подршка јавности није прешла 40 процената, наводећи да је он убијеђен да није ни толико.

Он је упитао шта је са осталих 60 одсто грађана.

Вјерујете ли у сценарио да би Црна Гора била равноправна и могла да стави вето на неку од НАТО одлука? Да Црна Гора заустави неки амерички план?То ни у бајкама не пролази„, навео је Лабудовић.

Коментаришући аргумент за економске бенефите од чланства у НАТО-у, он је упитао „које то имамо неискоришћене плаже и хотеле“.

Ви као да причате о некој држави и Дизниленду који је негдје другдје, а не о оном што гледамо својим очима. Немојте да подцјењујете грађане„, поручио је Лабудовић.

Посланик Фронта Славен Радуновић казао је да све државе напредују кроз године и деценије, па и Црна Гора.

Црна Гора која није чланица НАТО-а има већи пораст бруто друштвеног производа него неке од тих држава које су примљене у НАТО. А то нема везе са Алијансом, јер су те државе у међувремену примљене и у ЕУ, а она је доминантно економска Унија„, навео је он.

Радуновић је поручио да се у контексту приче о НАТО-у, ништа не може очекивати ново што се тиче инвестиција.

Посланик Велизар Калуђеровић оцијенио је да питање да ли Црна Гора треба да буде чланица НАТО дубоко дијели Црну Гору.

Кад се ради о таквом питању, свака одговорна власт са посебним политичким сензибилитетом треба да се однесе према том питању. А можемо ли очекивати од власти да ће имати такав однос према овом питању? Моја оцјена је да не може„, рекао је он.

Демократска Црна Гора, како је рекао Калуђеровић, предлаже, у вези са тим значајним питањем, да политика препусти мјесто експертима из невладиног сектора и онима који експертски познају проблематику везану за НАТО интеграције, како би грађанима предочили аргументацију за и против.

Не можемо очекивати да до краја одговоран приступ по овом питању имамо од власти„, рекао је он, додајући да је власт у претходним мјесецима водила некритичку апологетску расправу у вези са евентуалним чланством, преферирајући искључиво опцију „за“.

http://www.skupstina.me/index.php/me/online-streaming