Anti–NATO skup u Tivtu: Bokelji neće u savez sa dželatom! (VIDEO)

Anti–NATO skup u Tivtu: Bokelji neće u savez sa dželatom! (VIDEO)

Odluka o članstvu Crne Gore u NATO ukoliko bude eventualno izglasana u parlamentu a ne na narodnom referendumu, za većinu građana će biti nelegelna, nelegitimna, veleizdajnička i nećemo je poštovati niti ikada priznati – jedinstvena je poruka anti –NATO tribine koja je upravo održana u prepunoj multimedijalnoj Sali opštine Tivat.

Organizatori tribine bili su Demokratska narodna partija (DNP) i Demokratska srpska stranka (DSS).

Lider DNP-a Milan Knežević najavio je da će ova stranka za ruske državljane koji duže vrijeme žive u Crnoj Gori, tražiti dobijanje crnogorskog državljanstva.

„Kao što svi dobro znamo, od 2006. do 2016. godine najveći broj stranih investitora u Crnu Goru stiže iz Rusije.  Prema zvaničnim podacima ruski državljani su vlasnici preko 30 odsto preduzeća u Crnoj Gori. Davanjem državljanstva Rusima koji borave u Crnoj Gori dodatno bi osnažili priliv investicija“, poručio  je Knežević, uz napomenu  da slični sporazumi postoje u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa zemljama EU.

Po riječima predsjednice DSS, Dragice Perović, vojna neutralnost je najbolji bezbjedonosni okvir za Crnu Goru.

„Demokratska srpska stranka, kao nezaobilazni činilac Anti – NATO kampanje  i dalje ostaje pri stavu da je  vojna neutralnost najsigurniji garant mira i da je vojna neutralnost najbolje rješenje. Stoga, sa ovog mjesta apelujemo na sve subjekte, koji se protive učlanjenju Crne Gore u NATO, da nam se pridruže i da svi skupa crnogorskoj vlasti kažemo šta, kao većina, mislimo – i da nije tačno da je Crna Gora odabrala svoj put u NATO, već je taj put odabrala vladajuća družina“, navela je Perovićeva.

Slaven Radunović, potpredsjednik Nove srpske demokratije, istakao je kako  režim u Crnoj Gori javnosti plasira lažnu tezu o uslovljenosti ulaska u EU sa NATO integracijama.„Želim da podsjetim da je Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta nakon podniejtih amandmana poslanika iz više država izbrisao  ovih dana iz Nacrta rezolucije o za Crnu Goru pozdravni dio koji se odnosio na dobijanje pozivnice za učlanjenje u NATO.  To dovoljno govori o obmani domaćih NATO propagandista da ulazak u EU zavisi od toga da li smo ili ne članovi NATO. Članstvo u NATO ima direktne posljedice i po slabljenje naše ekonomije. Ako sjevernoatlantska alijansa povuče crtu svojih granica preko Crne Gore zaokruživši tako jugoistočni dio Jadrana, postaćemo neinteresantni krupnim investitorskim projektima. Dok god postoji rupa u toj NATO granici Crna Gora ima perspektivu“, podvukao je Radunović.

Gojko Raičević, predsjednik Mirovnog pokreta „Ne u rat  – Ne u NATO“ istakao je da veoma zabrinjava istovjetan odnos establišmenta prema NATO integracijama u Podgorici i Beogradu

„Društvo iz pariškog hotela Ric: Đukanović, Vučić i Nikolić ne samo što ne vide problem u tome što ubice Milice, Julije, Olivere, Miroslava i još osamdesetoro djece slobodno šetaju našom zemljom nego ih dočekuju uz vojne počasti , crvenim tepihom, sve sa hlebom i solju. Našim potpisom i zahtjevom za fer referendumom o vojnopolitičkom statusu Crne Gore želimo da spriječimo da olovku sjutra zamijenimo puškom kako bi se odbranili od okupacije i na taj način pokušamo da spriječimo NATO zlo da nam se useli u Boku Kotorsku, pa preko Boke i po ostalim srpskim zemljama“,naveo je Raičević.

Predsjednik Bratstva pravoslavne omladine jerej Miajlo Backović je poručio da Boka i Primorje umjesto destinacije za elitni turizam postaju „baza za vojsku kojoj još sa ruku kaplje krv naše djece, i brodove sa kojih su prije samo 17 godina 78 dana bjesomučno bombardovali“.

„Umjesto turistička destinacija, postajemo meta teroristima a sankcijama i anti ruskom propagandom ( koja je bila jedan od uslova vaših poslodavaca) okrećete leđa našim iskrenim saveznicima i braći od čijeg ste kapitala,prvenstveno vi,pa i narod ovdje na primorju i šire živjeli“, rekao je Backović.

Kako je kazao predsjednik Političkog savjeta DNP-a Predrag Bulatović,  pored smjene režima Mila Đukanovića, tema narednih izbora biće anti NATO  kampanja. Neophodno je, kazao je Bulatović,  formirati široku anti NATO koaliciju.

„Nastavljamo sa protestima do ispunjenja ciljeva kako bi između ostalog  izborili održavanje fer referenduma o NATO-u“- saopštio je Bulatović.

Željko Komnenović, predsjednik UO Matice Boke kazao je da narod Boke zna dobro ko je i šta predstavlja NATO.

„Pamtimo dobro proljeće 1999. godine, bombardovanje Arze, Obosnika i Lovćena, probijanje zvučnih zidova, sirene za uzbunu, strah koji su sijali i način na koji su pokazivali ratnu snagu nad prkosnim Bokeljima. U jednom su se prešli – nijesu nas prevarili i nijesmo zaboravili. Dobro znamo da je guranje Crne Gore u NATO zadnja faza ratnih dejstava od prije 17 godina. Znamo da se mir ne može graditi na krvi nevine djece, na srušenim kućama, pravoslavnim svetinjama, mostovima, putevima.

Učlanjenje Crne Gore u NATO u trenutku kad se težište geostrateške moći seli sa Zapada na Istok je sve samo ne mudro i razumno“ –  naglasio je Komnenović.Na skupu u Tivtu prisutnima su se obratili i predsjednik OO DNP Tivat Đoko Vukmirović, zamjenik predsjednika DSS Matija Nikolić i  član građanskog pokreta „Sloboda naroda“, Ljubica Gojković.

Izvor: Portal IN4S