Bajčeta: Ekološka rekonstrukcija TEP i toplifikacija – najnovija predizborna laž DPS-a

Bajčeta: Ekološka rekonstrukcija TEP i toplifikacija – najnovija predizborna laž DPS-a

Nizom laža i paralaža nastavlja se, dobro poznata, DPS politika izdaje Pljevalja, odnosno, svega onoga što ovaj grad istorijski jeste i što ekonomski može i treba da bude. Najnovija u nizu predizbornih manipulacija i izmišljotina, jeste ona da će se u naredne tri godine u Pljevljima realizovati ekološka rekonstrukcija Prvog bloka Termoelektrane, a paralelno sa tim i toplifikacija Pljevalja, kao i da će za sve to prevashodno Elektroprivreda i država, a onda i Opština, ukupno uložiti 63 miliona evra.
Jasno je da se radi o još jednoj priči za malu djecu, ali i o najnovijem pokušaju vladajućih struktura da se izruguju Pljevljacima i ponize njihov zdrav razum i inteligenciju. U prilog izrugivanju, ovih dana je išla i izjava direktora Elektroprivrede kojom se u čitavu priču ubacuje i paket lažnih obećanja sa prethodnih izbora, u vidu Drugog bloka Termoelektrane. Teško je zamisliti da će i jedan trezven i razuman građanin Pljevalja povjerovati u ovakve priče, imajući u vidu da ni trećina od tih 63 miliona evra, kojima se sada manipuluše, nije ukupno uložena u čitavoj Crnoj Gori na rješavanje ekoloških problema, od kako je ovaj režim uspostavljen. Takođe je svima poznato da je Drugi blok ostao samo mrtvo slovo na papiru, kao i činjenica da se toplifikacija Pljevalja obećava još od 1974. godine, od kada postoji ugovorna obaveza Elektroprivrede da ovaj projekat sama finansira i realizuje. Ako i bude određenih radova, koji će se javnosti predstavljati kao navodna ekološka rekonstrukcija Prvog bloka TEP, možemo očekivati da će tu biti najviše debelog ugrađivanja pojedinaca iz vlasti i sa njima povezanih lica, recimo, prilikom izrade projektne dokumentacije, angažmana izvođača radova ili nabavke opreme.
Prilikom intervencije na ugradnji elektrofiltera iz 2009. godine, koja je zvanično koštala čak 10 miliona evra, po svemu što ozbiljni stručnjaci tvrde, prikazana cijena izvedenih radova ne odgovara onome što je stvarno ugrađeno i urađeno. Podsjećamo da je tom prilikom izvedena obična mehanička rekonstrukcija, zbog čega i dalje u vazduh koji udišemo, nesmetano prolaze kancerogene PM čestice i imamo sve veće prekoračenje graničnih vrijednosti. U izvedene remonte na TEP, tokom poslednje decenije uloženo je preko 30 miliona evra, ali ništa od toga u ekološku sanaciju. Urađeno je samo ono što je trebalo da obezbijedi dalji profit pojedinaca bliskih vlasti, a da pri tom ništa nije preduzeto da se sprovede odsumporavanje, niti je ugrađeno postrojenje za prečišćavanje dimnih gasova, niti je ekološki sanirana deponija Maljevac, niti su zaštićeni vodotoci i zemljište od otrova koji se ispuštaju u Vezišnicu. Kao posledicu imamo da je broj oboljelih od kancerogenih bolesti u Pljevljima svake godine sve veći, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije od posledica zagađenosti umre svaki peti Pljevljak.
Zbog svega navedenog, kako bi otpočeli sa procesom odlučnog rješavanja najvećih problema u opštini Pljevlja, od ključne je važnosti pobjeda zajedničkog opozicionog kandidata Mladena Bojanića, a onda i opozicije na lokalnim izborima u Pljevljima.