Bojović: Malograđanska predstava Duška Markovića u Pljevljima

Bojović: Malograđanska predstava Duška Markovića u Pljevljima

Na vrhuncu progona Demokratskog fronta, kada se izlažu torturi i pritvaraju naši mladi funkcioneri i aktivisti, Duško Marković je obavio posjetu Pljevljima koja, po svom sadržaju i rezultatima, može da se posmatra kao do sada najskandaloznije zapostavljanje interesa Pljevalja i neviđeno drsko, bahato i osiono ignorisanje životnih potreba Pljevljaka.
Osim što je izveo malograđansku predstavu o sopstvenoj važnosti i moći, dolazeći helikopterom, blokadom saobraćaja i postavljanjem policajaca na svakoj raskrsnici u centru grada, predsjednik vlade državnog udara nije našao za shodno da saopšti bilo šta konkretno u pogledu rješavanja nagomilanih problema naše opštine, od nezaposlenosti, preko drastične zagađenosti, do urušene infrastrukture.
Ali je zato jasno i glasno saopštio da Opština Pljevlja i Pljevljaci, iako su izloženi brutalnom trovanju, ne mogu da računaju na podršku i saglasnost vlade u pogledu uvođenja ekološke naknade.
Sadržajem ove posjete i porukama koje je poslao, Duško Marković je jasno stavio do znanja da je vrh DPS-a i Katnićeva vlada pustila niz vodu ionako odlazeću lokalnu vlast u Pljevljima. Iako je Mirko Đačić za ovu priliku obukao novu drečavo narandžastu ceradu i stavio šlem, sa rudničkog kopa se vratio kao pokisao, pošto premijer državnog udara nije ni pomislio da pokaže interesovanje za ono što su izazovi odlazeće lokalne vlasti u Pljevljima.
Vidjeli smo i da je Duško Marković, hvaleći poslovanje RUP, namjerno izbjegao da komentariše činjenicu da ova kompanija i dalje drastično zagađuje životnu sredinu, smanjuje broj zaposlenih, smanjuje plate radnicima koji još uvijek rade, ukida njihova osnovna prava, kao i da je najveći poreski dužnik u Crnoj Gori. Iako mu je helikopter bio parkiran uz samu rudničku deponiju Jagnjilo, sa koje se već godinama izručuju talasi prašine i otrova na Pljevljake, Duško Marković ovu deponiju nije ni pomislio da tretira u svojoj pohvalnoj pjesmi o Rudniku uglja. Valjda svjestan da ni oni najnaivniji više ne vjeruju u priču o Drugom bloku Termoelektrane, premijer državnog udara ovaj projekat nije ni pomislio da pomene, kao ni druge potencijalne investicije koje bi omogućile otvaranje novih radnih mjesta.
Katnićev premijer Duško Marković je zapravo, na svima očigledan i vulgaran način, demonstrirao već uspostavljeni odnos centralne vlasti prema Pljevljima, gdje se Pljevlja posmatraju isključivo kroz resurse koji se eksploatišu i razvlače, odnosno kroz novac koji se sliva u Podgoricu i privatne džepove.
Nakon ovakvog događaja, mi u Demokratskom frontu smo još više uvjereni da će Pljevljaci na predstojećim izborima iskazati samopoštovanje i pustiti niz vodu i lokalnu i državnu vlast, upravo kao što to oni pokušavaju da urade sa Pljevljima i upravo onako kako to zaslužuju svojim odnosom prema pitanju opstanka ove sredine, kao grada i opštine.