Bojović: Pokoj duši preminulom Mekejnu, ali će ovaj američki “politički jastreb” ostati upamaćen kao veliki zagovornik rata

Bojović: Pokoj duši preminulom Mekejnu, ali će ovaj američki “politički jastreb” ostati upamaćen kao veliki zagovornik rata

Neka je pokoj duši preminulom senatoru Džonu Mekejnu, ali će ovaj američki “politički jastreb”  ostati upamaćen kao veliki zagovornik rata koji je veoma aktivno podsticao i zagovarao sve skorašnje ratove  koje je sprovodila Amerika i  jedan je od krivaca za negativan imidž SAD širom svijeta. Ne treba nikada zaboraviti da je snažno podržavao i i agresiju na Jugoslaviju 1999. godine, zagovarajući pri tom i kopnenu invaziju na Srbiju i Crnu Goru. On će ostati upamćen i kao jedan od najvećih srbofoba i rusofoba među američkim političarima. Njegova smrt, na žalost, ne može izbrisati  hroniku njegovog  neprekidnog ratnohuškačkog političkog djelovanja, tako da su licemjerni pokušaji crnogorskih i drugih zvaničnika, koji su mu marionetski služili prethodnih decenija, da ga predstave  humanistom i zagovornikom mira.

Koliko je servilan i podanički mentalitet aktuelnih crnogorskih zvaničnika najbolje dokazuje činjenica da su isti plaćali milione dolara Mekejnu kako bi “zastupao njihovu politiku”, a u stvari su na taj način samo plaćali reket svom šefu koji je više puta pokazao otvoreno interesovanje da uređuje odnose na Balkanu i Evropi. Dodjela odlikovanja preminulom senatoru Džonu Mekejnu zbog “doprinosa promociji crnogorskih interesa i snaženju međudržavnih odnosa, te međunarodnom ugledu i položaju Crne Gore”, samo je dodatno ogolilla političku zbilju – da je u ime SAD Mekejn bio šef marionetskim režimima na Balkanu, pa i režimu DPS-a u Crnoj Gori.

Aktivno je podržao separatistički pokret na Коsovu i Metohiji i među prvima je podržao proglašenje “nezavisnosti” Kosova. Za to je nagrađen izdašnim donacijama Albansko –američke građanske lige kojom je sponzorisana njegova kampanja. Učestvovao je u kreiranju ISIL-a, što ga čini odgovornim za smrti miliona ljudi širom svijeta. O tome svjedoči i sastanak sa vođom Islamske države prilikom posjete sjeveru Sirije u maju 2013 godine. Prema tome,  reći za nekoga da je zagovornik mira i ljudskih prava, a koji zapravo podržava teroriste i terorističke napade širom svijeta, dok je za mirne demonstrante u SAD-u govorio da su ološi i protvnici države je zaista iskrivljeno stanje stvari.  Možda je najbolju definiciju o bivšem senatoru Džonu Mekejnu dao upravo predsjednik SAD Donald Tramp koji ga je optužio da koristi svaku priliku da izazove treći svetski rat.

Na kraju ne treba zaboraviti Mekejnove riječi  tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju kada je pozivao na masovni, strateški i održivi vazdušni napad:
“SAD rizikuju da izgube rat sa srpskom vojskom i njihovom zastarelom opremom. Rizikujemo ukoliko ne sprovedemo masovni, strateški i održivi vazdušni napad. Nijedan infrastrukturna meta ne bi trebalo da bude izuzetak – fabrike, vodovodne mreže, škole, bolnice, prodavnice, bilo šta. Da, svi mi žalimo zbog civilnih žrtava kao i naših gubitaka, ali one su neizbežne .“

Zbog svega što je tokom svoje političke i vojne karijere uradio, Džon Mekejn se ni u kom smislu ne može smatrati prijateljem Crne Gore, ni Srbije, i zato bi od pokušaja prekrajanja istine o njemu trebali da se udrže svi oni koji su 1999. godine učinili veleizdajnički čin i pobjegli iz Crne Gore, a u prvom redu je to Milo Đukanović, dok je senator Mekejn zagovao vazdušne i kopnene napade. Demokratska narodna partija Crne Gore se odnosi sa pijetetom prema smrti bilo kog čovjeka, bilo da se radi o našem političkom neprijatelju ili prijatelju, ali svakako ne možemo prećutati pokušaje friziranja stvarnosti  i  preoblikovanja nečije biografije, čime se vrijeđaju smrti miliona drugih koji su stradali upravo zbog pogubne politike intervencionizma.

 

Dragan Bojović, član Predsjedništva DNP i predsjednik OO Danilovgrad