Brutalno prekršena Kneževićeva prava

Brutalno prekršena Kneževićeva prava

Poštovani članovi Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope,

 

Koristimo ovu priliku da Vas obavijestimo, u ime kluba poslanika Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, kao i u ime Predsjedništva ovog političkog saveza, da se od 20.03. ove godine u zatvoru nalazi naš kolega, poslanik i predsjednik Demokratske narodne partije, Milan Knežević, gdje izdržava kaznu od 4 mjeseca. On je pismom od 5. 02. 2018. Vas obavijestio da režim u Crnoj Gori od izbora 16. 10. 2016. sprovodi intenzivni državni i institucionalni progon  najjače opozicione grupacije, Demokratskog Fronta, a taj progon je isključivo politički motivisan.

Podsjećamo da je gospodin Knežević, ispred Skupštine Crne Gore, član Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, čijem zasijedanju, dok je bio na slobodi, nije mogao prisustvovati, jer se protiv njega vodi još jedan montirani politički proces, u okviru kojeg mu je izrečena zabrana napuštanja zemlje.

Imajući u vidu misiju, ciljeve i mandat Savjeta Evrope, želimo da Vas obavijestimo da su njemu, kao lideru parlamentarne stranke, poslaniku u Parlementu, i kao građaninu Crne Gore, brutalno prekršena osnovna ljudska prava i slobode, a posebno pravo na pravično suđenje, koje je utemeljeno odredbom člana 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Tom odredbom je jasno propisano da:

Svaki građanin, tokom odlučivanja o njegovim građanskim pravima i obavezama, ili o krivičnoj optužbi protiv njega, ima pravo na pravičnu i javnu raspravu u razumnom roku pred nezavisnim i nepristrasnim sudom, obrazovanim na osnovu zakona. Nažalost, gospodin Knežević je osuđen u politički montiranom slučaju pred sudovima, koji nijesu ni nezavisni ni nepristrasni, i koji sude na osnovu instrukcija partije na vlasti.

Naime, Milan Knežević je osuđen zbog gurkanja sa policajcem, koji je u sklopu jakih policijskih snaga i komunalne policije u ranim jutarnjim časovima tokom vikenda u oktobru 2015. godine protivzakonito i protivustavno razbijao višednevne građanske proteste, koje je organizovao Demokratski front sa jednim ciljem da izdejstvuje održavanje fer i demokratskih parlamentarnih izbora.

Upravni sud Crne Gore je naknadno donio odluku da je ova akcija policije i Komunalne policije bila protivzakonita, pa samim tim i da je razbijanje mirnih protesta DF-a bilo nelegalno. Prilikom intervencije policije, gospodin Knežević je fizički napadnut i povrijeđen, zbog čega je završio u bolnici. Osim njega, tom prilikom je brutalno pretučen i njegov vozač Dušan Knežević, kao i odbornik DF-a Nikola Bajčetić, o čemu postoji uredna zdravstvena dokumentacija i video-zapisi nasilja policije nad njima. Odbornik Nikola Bajčetić je odslužio zatvorsku kaznu od 3 mjeseca, a napadači na njega, kao i napadači na Dušana Kneževića i Milana Kneževića, nijesu procesuirani.

Na osnovu svega navedenog, jasno je da je gospodin Knežević osuđen zato što je političar i poslanik, a koji je učestvovao na mirnim demonstracijama, koje su od strane državnih organa protivzakonito razbijene.

 

Poštovane kolege,

 

Politička kriza u Crnoj Gori je teška, duboka i sistemska. Crna Gora je jedina postkomunistička država, koja nije promijenila vlast na izborima, i jedina država u kojoj nijesu sprovedene neophodne političke reforme, koje bi dovele do diskontinuiteta sa totalitarnim političkim poretkom, i do razdvajanja države od partije na vlasti.

Totalitarni korumpirani režim zloupotrebljava tužilaštvo i sudove u obračunu sa svojim političkim neistomišljenicima, i sprovodi državni teror nad nama. Zloupotrebama institucija države otežava se, sprečava i opstruira djelovanje opozicije. Izloženi smo velikom broju političkih sudskih procesa, bizarnih kažnjavanja, blokade finasiranja, oduzimanja pasoša liderima, medijskom, policijskom, tužilačkom i sudskom progonu. O nezakonitom prisluškivanju i praćenju od strane službi bezbjednosti, već da i ne govorimo.

Istovremeno, od strane međunarodnih insticija nema adekvatnog reagovanja, i stiče se utisak da niko nije zainteresovan za stanje ljudskih prava i sloboda, demokratije i vladavine prava u Crnoj Gori.

Zato vas, u naše, i u ime našeg kolege Milana Kneževića, koji je politički zatvorenik, pozivamo da odmah stavite na dnevni red Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope pitanje stanja ljudskih prava i sloboda, demokratije i vladavine prava u Crnoj Gori, i da zauzmete određene stavove u vezi sa političkim progonom i takvom zloupotrebom institucija, kakva sigurno vodi eskalaciji političke krize i nestabilnosti u zemlji.

 

S poštovanjem,

 

Klub poslanika Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, i
Predsjedništvo Demokratskog fronta