Bulatović: Briselska administracija nosi značajan dio odgovornosti za stanje u CG

Bulatović: Briselska administracija nosi značajan dio odgovornosti za stanje u CG

Povodom losih ocjena u Izvjestaju meni je karakteristicna izjava Mila Djukanovica:”… u Izvjestaju nema nista neocekivano…” kojom on nedvosmisleno saopstava da ce u svim oblastima on realizovati interesnu politiku vlasti a ne politiku usvajanja evropskih standarda.To je razlog sto se kljucne lose ocjene ponavljaju,jer nema bojazni od bilo koje sankcije Brisela.

I ono sto je cinjenica jeste da se briselska administracija zadovoljava pukim evidentiranjem slabosti koje i kada saopste diplomatskim recnikom zvuce kao ocjene za Drzavu koja je daleko od mogucnosti da moze pregovarati sa EU. Ja sam zadovoljan ocjenama jer su priblizno tacne ali u pitanjima visoke korupcije i pitanja izbora su mnogo blaze nego sto je realno stanje.

Aliocaran saznanjem sto Brisel i EK nijesu nista konkretno energicno uradili da se otklone kljucni nedostaci.I zato nose znacajan dio odgovornosti za stanje u CG.

Uzmimo raspad sistema i brutalno zadovoljenje interesa DPS suprotno zakonu u ASK,RTCG i nekim agencijama.Ili ponavljanje stavova o aferi snimak i uvodjnje nove Koverat.Umjesto toga logicno bi bilo da se uvazi i podrzi stav o fer i demokratskim izborima iz Sporazuma o buducnosti koji su potpisali svih 39 poslanika oppozicije i organizatori gradjanskih protesta.Bez fer i demokratskih izbora iduce godine CG ce biti Drzava velike politicke nestabilnosti.To EU mora da zna osim ako novi saziv pitanje prosirenja ne odlozi iz fokusa u kojoj sve institucije kontrolise DPS i Djukanovic licno ,a posebno Tuzilastvo,djelove pravosdha i u kojoj Sudski Savjet radi neustavno nije lako to ne vidjeti.

Takva vlast je ugusila i smbolicnu kontrolu Vlade od strane Skupstine i Skupstinu pretvorila u mjesto da cesto mijenjaju jedne iste zakone po mjeri interesne grupe na vrhu vlast a koje promjene zakona su po korak unazad na putu ka Eu.To se odnosi na oblast borbe protiv visoke korupcijei organizovanog kriminala.Kada se poveze zarobljenost institucija i ovakve zakonske promjene jasno je zasto nema napretka.

Izvor: Vijesti