Bulatović: Katnić da preuzme odgovornost za bezbjednosno stanje u državi

Bulatović: Katnić da preuzme odgovornost za bezbjednosno stanje u državi

Demokratski front je prije par dana zatražio održavanje javne sjednice Odbora za bezbjednost, na kojoj bi funkcionalno najodgovorniji u Državi podnijeli informaciju o svom neradu zbog čega su terorizam i mafija na korak da poraze Državu. Na našu inicijativu imamo ćutanje, počev od Predsjednika Skupštine i ostalih. Svjedoci smo da umjesto javne rasprave imamo spinovanja javnosti i pokušaj smirivanja opravdanog nezadovoljstva zabrinutih građana agresivnom kampanjom predstavnika vlasti i odsustvom bilo kakvog osjećaja sa njihove strane sopstvene odgovornosti.

Pored toga imamo i pojedinačne napore skrivanja odgovornosti. Posebno se tu ističe Milivoje Katnić za koga pouzdano znamo da je na sjednici Vijeća za bezbjednost označen za najodgovornijeg zbog nerada i kvalifikovan kao politički maneken. On danas u medijima koje lično drži pod kontrolom je naredio da se reprizira njegova izjava sa presa od 3. aprila na kojoj je kritikovana njegova praksa sporazuma o priznanju krivice. Funkcija ove naređene reprize jeste pokušaj Milivoja Katnića da se predstavi da je nedodirljiv i da su sporazumi o priznanju krivice uspješni i ako je čitava Crna Gora vidjela da je na tom istom presu, poslovično meki ministar Nuhodžić, veoma jako i direktno optužio Katnića u njegovom prisustvu da su te njegove aktivnosti veliki promašaj.

Ovi sporazumi su po mišljenju Vijeća doprinijeli rastu terorizma i pojačanog djelovanja mafije. I to je tačno. Međutim dok je Katnić montirao tzv državni udar, sklapajući sporazume kao dio režije, dok je montirao neformalne agente provokatore i pripremao instruisane svjedoke saradnike, svi u vrhu vlasti su bili zadovoljni. Posledica je brutalan progon DF, ali su zbog takvog Katnića i njegove opsjednutosti DF-om dobili bezbjednosni haos u Crnoj Gori. Dakle, od stupanja na dužnost a posebno od oktobra 2016. godine svoje tehnike namještanja i podmetanja koje je naučio u obavještajnim strukturama i u vojnom pravosuđu izdašno je koristio da se iznuđenim priznanjima predstavi kao značajna figura u otkrivanju i procesuiranju počinioca krivičnih djela, u suštini to je bio kada je DF u pitanju sluganski odnos prema Milu Đukanoviću i neviđen teror prema DF-u. Iz tog razloga GST treba na sjednici odbora za bezbijednost da se suoči sa ličnom odgovornošću za loše stanje u zemlji.

Ministar Pažin, glavni koordinator progona DF-a, se bavi izjavama iz Srbije. Iako je lično odgovoran što su pojedinci izbjegli u Srbiju,kao sto je slucaj sa Svetozarom Marovićem, a koje ne žele ni Crna Gora ni Srbija da uhapse i privedu. A njegova izjava je licemjerna i bahata jer smo svjesni da je bio revnosan u ostvarivanju zadataka da se osudi Milan Knežević i nevin ode u zatvor. Samo tako beskrupolozna ličnost može davati ovakve izjave i navodno tražiti izručenje Marovića, kada svi znamo da su on, Katnić, Suzana Mugoša i Boris Savić, kao organizovana grupa, presuđenog ubicu Sašu Sinđelića umjesto da po potjernici izruče Hrvatskoj, poslali na odmor u Srbiju.

I ovaj čin pokazuje da ministar Pažin i određene strukture u Srbiji izuzetno dobro sarađuju kada treba da urade neki potez u interesu crnogorskog režima. Ovo je ne samo neviđen skandal, već i srozavnje pravde u blato. A mafija sve to vidi i nesmetano djeluje i ugrožava ne samo građane već i Državu. Stoga i Pažin treba da pred Odborom za bezbjednost položi račune.