Demokratski front (DF) nema racionalnog opravdanja za bojkotovanje predsjedničkih izbora, imajući u vidu da bojkot parlamenta nije dao očekivane rezultate, kazao je funkcioner tog političkog saveza, Predrag Bulatović.

On je u intervjuu za agenciju Mina pozvao opoziciju da se okupi oko zajedničkog nestranačkog kandidata.

Istako je da je DF ulaskom u parlament poslao poruku da opozicija treba da bude što je moguće više jedinstvena i da ima koordinirane akcije, iako su ih u protekloj godini sve političke partije odbijale za bilo kakvu vrstu komunikacije.

“Nakon učešća na hercegnovskim, izborima na Cetinju i pripremi za beranske izbore i svega što se dešavalo, mi nemamo racionalnog opravdanja da možemo prići bojkotu predsjedničkih izbora, imajući u vidu da bojkot parlamenta nije dao očekivane rezultate”, rekao je Bulatović.

Kako je kazao, u DF-u smatraju da bi to bilo učvršćivanje vlasti DPS-a “koji bi se prošetao” i sa nekim izmišljenim kandidatima fngirao širinu predsjedničkih izbora.

“Naš je stav da sve parlamentarne opozicione partije, uz nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića, treba da se okupimo oko zajedničkog, vanstranačkog kandidata”, istakao je Bulatović.

Na pitanje da li misli da je takav dogovor opozicije moguć, on je rekao da DF želi i dalje da vjeruje da će relevantne i najuticajnije političke partije u to ubijediti “marginalne i sujetne političke ličnosti”.

Sve drugo, smatra Bulatović, usložnjava situaciju, ali ne isključuje mogućnost da se pobijedi kandidat DPS-a, ma ko on bio.

Upitan šta će uraditi ako do dogovora, ipak, ne dođe, on je rekao da DF kao ozbiljan politički subjekt razrađuje sve moguće varijante.

“Ali je nama ovo prioritet i u ovom trenutku insistiramo da je to najvažnija stvar. Još jednom pozivamo one koji imaju uticaj i znanje da učinimo istorijsku stvar i da se ujedinimo, čak i bolje nego 2013. godine, kada je i ostvarena pobjeda tadašnjeg predsjednika DF-a na predsjedničkim izborima”, naveo je Bulatović.

IN4S