Bulatović: Rasplet najkasnije do jeseni, prijeti zastoj u odnosima sa EU

Bulatović: Rasplet najkasnije do jeseni, prijeti zastoj u odnosima sa EU

Politička volja za istinski obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom, posebno onom na visokom nivou, i dalje ne postoji u vrhu vlasti, i nije isključena mogućnost da će u procesu pridruživanja Evropskoj uniji biti žrtvovani niži funkcioneri.
To je za „Dan” kazao poslanik Demokratskog fronta i predsjednik skupštinskog odbora za antikorupcijuPredrag Bulatović. On je i na nedavnoj sjednici parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) upozorio na problem nepostojanja političke volje.

„U vrhu Vlade ne postoji politička volja za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ovo se posebno odnosi na borbu protiv korupcije na visokom nivou. Na neki način je i očekivano to nepostojanje političke volje, jer ako bi počela suštinska borba protiv korupcije na visokom nivou ona bi obuhvatila i mnoge sadašnje i bivše državne funkcionere članove Vlade, gradonačelnike, ambasadore. Ne isključujem mogućnost da će biti sporadičnih slučajeva procesuiranja visoke korupcije, ali to će biti žrtvovanje pojedinaca na oltar EU kako bi se fingirala borba protiv korupcije. Krupne ribe bi i dalje ostale van domašaja pravde,“ ocijenio je Bulatović.

On smatra da bi Vlada, predlažući set antikorupcijskih zakona i radeći na metodologiji izbora vrhovnog državnog tužioca, ustvari gradila sistem kako bi se sva odgovornost svalila na parlament

„Rasplet se mora desiti najkasnije do jeseni, odnosno do formiranja novog izvještaja o napretku Crne Gore. Ako ne bude rezultata biće akgivirana klauzula balansa koja bi značila zastoj evropskih integracija. Treba analizirati da li to u ovom trenugku odgovara vrhu Vlade i DPS-a. Milo Đukanović je spreman da prihvati sve što je u interesu očuvanja njegove pozicije, pa i zastoj u evropskim integracijama“, zaključio je Bulatović.

(Izvor: Dnevna novina “DAN”)