Predsjednik Skupštine Ivan Brajović, načinom na koji je zakazao vanrednu sjednicu, kao i sadržajem odluke koju je stavio na dnevni red, potpuno se stavio u privatnu službu Mila Đukanovića i priključio se organizovanoj grupi koju čine Milivoje Katnić i ostali.

Kao prvo, na dnevni red je stavio pravno nevaljan zahtjev Glavnog specijalnog tužioca, koji je suprotan Ustavu i zakonu, o određivanju pritvora Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Očigledno je da Đukanović preko svog poslušnika Katnića, želi da smjesti u zatvor lidere DF-a, a da to izvršava predsjednik nelegitimne Skupštine.

Desio se nesvakidašnji slučaj da su poslanici DPS-a i HGI-a donijeli odluku o određivanju pritvora liderima DF-a i to preporučuju Skupštini. Svakom pravnom laiku je jasno da odluku o pritvoru donosi sud a ne DPS, Milivoje Katnić a posebno ne neligitimna Skupština . Tužilaštvo, pa ni SDT nema pravo da zatraži od Skupštine da donese odluku o određivanju pritvora poslaniku. Namjera je jasna da nakon ovakve političke odluke diretno u zatvor idu Andrija Mandić i Milan Knežević, iako to sud nije zatražio. Ovim činom komedija režiranog državnog udara ulazi u svoju završnu fazu i potpuno dokazuje da je riječ o brutalnom političkom progonu političkih neistomišljenika i to lidera  najjačeg opozicionog političkog saveza.

Druga povreda procedure, odnosno demokratije, a time i vladavine prava,  jeste način zakazivanja vanredne sjednice Skupštine. Naime, Ustav definiše ko ima pravo da zakaže vanredno zasijedanje. Poslovnik razrađuje do detalja proceduru u tom pogledu. Ova sjednica nije mogla biti zakazana u roku kraćem od 15 dana i to Ivan Brajović veoma dobro zna. To znači da je svjesno i sa umišljajem postao dio političkog scenarija i pravnog nasilja nad Demokratskim frontom  i njegovim liderima.

Dakle, ova sjednica nije mogla biti zakazana prije 1. marta što očigledno, kada se poveže sa odlukom o utvrđivanju pritvora,  Ivan Brajović po nalogu Đukanovića, kršeći Ustav i Poslovnik, stvara pretpostavke  da se nezakonito liše slobode predstavnici naroda i ključni lideri opozicije, Andrija Mandić i Milan Knežević.

Zbog svega navedenog, odluka o određivanju protvora Mandiću i Kneževiću koju će donijeti DPS sa satelitima u ime Skupštine Crne Gore, neće biti utemeljlena na Ustavu, zakonu, i Poslovniku i značiće brutalno pravno nasilje koje otvoreno vodi u dalju političku destabilizaciju i gura  Crnu Goru u potencijalna sukobljavanja.

 

Predrag Bulatović, član Predsjedništva Demokratskog fronta