Časno za Danilovgrad: Na djelu gebelsovsko razračunavanje sa ćirilicom

Časno za Danilovgrad: Na djelu gebelsovsko razračunavanje sa ćirilicom

„Danilovgrad danas, kao i jedanaest odvažnih danilovgradskih učitelja prije jednog vijeka pod austrougarskom okupacijom, ima ponovo čast i obavezu da brani ćirilicu od pokušaja njenog ukidanja u našim školama. Tome se suprostavljaju najrodoljubiviji, umni prosvjetni radnici, koji u ovom potiskivanju i brisanju ćirilice ispravno prepoznaju smišnjen napad na naš jezik i kulturu“, saopšteno je danas iz Koalicije  „Časno za Danilovgrad“.

Na djelu je pokušaj destrukcije našeg duhovnog ishodišta, integriteta i istorijske vertikale. Afirmiše se samo latinica, kako bi se stvorila osnova da se mlade generacije preobrate u nove, bezidentitetske individue, bez uvjerenja i načela, podložne montenegrinizaciji, vesternizaciji i gangsterizaciji. To treba da postane dokaz ‘preumljenja’ Crne Gore i njenog nasilnog smještanja u ‘nove civilizacijske krugove’ – kako nam obećavaju naši sadašnji vlastodršci. Kao da će nas iko uvažiti i prihvatiti u pristojnom i civilizovanom svijetu, ako se odreknemo sebe i poništimo sopstvenu kulturu, sistem vrijednosti i tradiciju“, navodi se u saopštenju Koalicije koju sačinjavaju Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija, i Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore.

Gest profesora Jugoslava Blagojevića, koji radi u gimnaziji koja nosi ime Svetog Petra Cetinjskog, opravdani je revolt usled totalne diskriminacije našeg jezika i kulture, na egzaktnim primjerima, gdje uprava gimnazije, uprkos zvaničnim zahtjevima ombudsmana i prosvjetne inspekcije, ne poštuje ustavni princip da se u školi ravnopravno koriste oba pisma, dakle podjednako i latinica i ćirilica, ne samo jedno ili drugo pismo„, naveli su.

Postupak Nataše Latković, direktorice ove gimnazije, da uzme na odgovornost profesora Blagojevića zato što se usprotivio diskriminatorskoj praksi po kojoj se u školskim saopštenjima, objavama i, uopšte, službenoj komunikaciji, koristi isključivo latinično, a ne, ravnopravno, i ćirilično i latinično pismo, krajnje je neprimjeren, protivustavan i diskriminatorski. Pozvati ovog uglednog profesora na disciplinsku odgovornost – sa kvalifikacijom da se radi o teškim prekršajima, sprovoditi policijsko sudska isleđivanja i postupke u školi, jasno govori da je u Crnoj Gori otpočela otvorena diktatura i gebelsovsko-fašistički vid razračunavanja sa izvornim prosvjetnim, kulturnim i duhovnim vrijednostima naše države„, piše u saopštenju.

Takođe naglašavaju da nije čudo da je ova vrsta disciplinovanja i diskriminacija započela od danilovgradske gimnazije, jer učenici ove škole svih ovih godina pokazuju samosvijest, znanje i poštovanje prema precima, javno protestujući protiv brisanja ćirilice iz škole i nipodaštavanja našeg istorijskog, kulturnog i državnog dostojanstva.

Narodna koalicija – Časno za Danilovgrad – DNP, SNP i JKP CG u potpunosti podržava profesora Jugoslava Blagojevića, ovog izuzetnog i veoma uvaženog prosvjetnog radnika, i sa indignacijom se odnosi prepa postupku direktorice gimnazije Petar Prvi Petrović Njegoš u Danilovgradu, kao i prema postupcima svih onih koji naš maternji jezik nastoje svesti na neki novi montenegrinski novogovor, sa latinicom kao jedinim pismom„, navodi se.

„Umjesto da profesor Blagojević, nakon gotovo četredeset i jednu godinu rada, bude nagrađen za predano i nesebično prenošenje znanja generacijama srednjoškolaca, protiv njega se vode politički, inkvizitorski postupci u namjeri da se prosvjetni radnici ućutkaju i zaplaše u susret predstojećim lokalnim izborima“, zaključili su iz ove Koalicije.