Čestitke DNP Đuriću povodom književne nagrade

Čestitke DNP Đuriću povodom književne nagrade

Demokratska narodna partija i Milan Knežević, kao lider DNP-a i autor više pjesničkih ostvarenja, najsrdačnije čestitaju književniku Novici Đuriću nagradu “Ruska zemlja – Rusija pravoslavna”, koja mu je svečano uručena na književnoj večeri ispred manastira “Simeon Mirotočivi” na Nemanjinoj obali u Podgorici.

Ovo ugledno priznanje u znaku 150 godina od rođenja posljednjeg ruskog cara, Nikolaja Romanova, dodijeljeno je uglednom pjesniku iz Crne Gore i predsjedniku UKCG, kao jednoj od ličnosti koje se u svijetu na visoko umjetnički način bave afirmacijom opšteslovenske kulture, istorije, književnosti i umjetnosti.

Prestižno književno priznanje laureatu Đuriću uručio je ruski akademik Sergej Ščeglov, književni kritičar i prevodilac. O poeziji Đurića prigodno je besjedila najveća crnogorska pjesnikinja Milica Kralj, etnopojac Dragan Alorić nadahnuto kazivao Đurićevu poeziju, Danica Crnogorčević pjevala ruske narodne i izvorne crnogorske pjesme, a Đurić pročitao jednu od svojih pjesama, koja je ušla u svjetsku antologiju ruskog pjesništva 20. vijeka.

DNP ističe da je ovo ugledno priznanje stiglo u prave ruke: Đurić je autor velikog broja pjesničkih ostvarenja i laureat brojnih književnih nagrada, a uz to je na najbolji način obnovio rad i ugled UKCG. Ova nagrada, po DNP-u, još jednom potvrđuje i bezrezervno prijateljstvo Crne Gore i Ruske Federacije, te da kulturne veze predstavljaju nesalomive mostove vjekovne saradnje dva naroda, okrenuta jedan prema drugome u istorijskom trajanju i uzajamnom uvažavanju.

DNP se iskreno nada da će, nakon prvih kulturnih i političkih najava, prijateljski odnosi Ruske Federacije i Crne Gore krenuti daljom uzlaznom linijom, i doći na nivo kakav zaslužuju i u novom vremenu izazova i potrebe za jačanjem saradnje i miroljubive koegzistencije.