Čiju bi “nezakonitu imovini” da kriju?

Čiju bi “nezakonitu imovini” da kriju?

Najava direktora Agencije za sprečavanje antikorupcije Sretena Radonjića da bi dio podataka iz imovinskih kartona trebalo sakriti od javnosti, za civilni sektor je neprihvatljiva, jer vjeruju da iza toga stoji namjera da se sakriju nezakoniti prihodi.

Premijer Duško Marković indirektno je podržao Radonjićevu ideju, tvrdeći da mediji često zloupotrebljavaju lične podatke, ali da njemu lično nije sporno da njegova imovina bude dostupuna javnosti.

Direktor AKS-a je nedavno Odboru za antikorupciju predložio da “izvještaj o prihodima bude javan, ali da se ne slaže da se objavljuju pozicije, lokacije i maloljetna djeca, i mnogo tih stvari koje ne bi trebalo da se objavljuju”: “Postoje rešenja u svijetu, da Agencija ili neka slična institucija imaju podatke o imovini, i da ih za potrebe parlamenta, sudova, tužilaštva dostavljaju, a ne da se zloupotrebljavaju od strane medija i da novinari mjesecima pišu o tome ko šta ima” saopštio je Radonjić Odboru za antikorupciju.

Izjavu predsjednika Odbora za atikorupciju Predraga Bulatovića, koja je data Vijestima a povodom ove izjave Sretena Radonjića prenosimo u cjelini.

Pompezno pripreman i usvojen uz pohvale EU zakon o sprecavanju korupcije prervorio se u praksi u veliku obmanu i zloupotrebuu u korist vlasti,DPS i Djukanovica licno.To je ostvareno zahvaljujuci Direktoru ASK ali Savjetu koji je izabrao ovog direktora.Mi iz Df ponavljamo da je ASK godinu dana blokirao neopravdano nasa sredstva i ukljucio se u ujdurmu vlast da iz DF ima organizovana kriminalna grupa koja pere novac.

Bez imalo stida su pokrili iz njihovog ugla aferu koverat i na osnovu toga krivicne radbje kupovine glasova od strane DPS.Poslije optuzbi Duska Knezevica na racun Djukanovica za korupciju nista ne rade,a morali su.Dakle rijec je o politicki pristrasnom organu i politicki ostrascenom koji radi selekivno i obesmisljava ono sto znaci borba protiv koruocije i njeno sprcavanje medju javnim funkcionerima a posebno onim na najvisim funkcijama.U ovom trenutku jedan od zahtjeva za rjesavanje politicke krize jeste da direktor ASK podnese ostavku.Umjesto tiga on je pojacao prisustvo u medijima i dijeli savjete.Odnosno pokusava da se poigrava sa nama.
Agencija ima pravo da analizura zakone i cak da predlaze njihove izmjene ali ako se time podize standard u borbi protiv korupcije.Ovaj predlog koji je dat je veoma los i cilj mu je skrivanje podataka i oganicavanje javnosti da zna a posebno da se zaustavi istrazivacko novinarstvo.To je vezano i sa onemogusavanje da NVO i novinari mogu pretrazivati preko maticnih brojeva vlasnistvo nad nepokretnosti i u privrednim drustvima.U proslom sazivu Skupstine Odbor kome sam bio na celu ukazao je da se time suzava prostor borbe protiv korupcije.

Crna Gora je drzava razorenih institucija i drzava u cijem vrhu su brojni pojedinci koji su na koruptivan nacin dosli do velike imovine.Zato mi moramo omoguciti da novinari,mediji i Nvo prate sve sto je bittno.Predlog direktora ja podjela informacija u krugu zarobljenih institucija i po mjeri DPS.To nece proci jer nema podrsku EU.Zakon treba mijennjati da transparentnost bude veca i da se ASK postavipotpuno drugacije u praksi.
Podsjeticu da Vlada i Dps,odnosno Pazin,nijesu ispostovali preporuke EU i Konvenciju UN danezakonito bogacenje javnih funkcinera bude krivicno djelo.
Sve je jasno!Vrh drzave zeli da ogranici kontrole i da sakrije sve sto moze.
Pozicija ASK tu jeste vazna ali ne i kljucna.Najvecu ulogu ima Tuzilastvo a ono je poslednja odbrana rezima a posebno specijajalno tuzilastvo