Dragi moj brate Mišo,

piše ti tvoja sestra Mišur. Živim ti sama, nemoćna, oronula, zaboravljena od svoje đece. Suprug Radiša umro a rodbina se kao ti zagubila po bijelom svijetu i ne zna jedno za drugo. Najčešće se moj brate sjetim tebe, našeg djetinstva a srce me boli od našeg rastanka kada sam te ispratila za Minhen.

Moj brate, vjerujem da će te ovo pismo rasplakati kad pročitaš što se ovih dana dešava u tvojoj rodnoj i jedinoj domovini, ništa nije kao prije tvog odlaska. U naše selo nema nikoga. Kad neko umre, pokojnika dopreme i sahrane grobari jer njegova familija ne govori jedno sa drugim zbog aktuelne izborne politike koja se odvija ovih dana u Crnoj Gori.

Sjedeći sama razmišljam o našim pokojnim đedom, bakom, tajom i majkom. Bila su to ugledna i poznata čeljad đe su se god kretali. Preko dana smo svi radili domaćinske poslove, a đedo je svake noći uz svjetlost ognjišta sa nama razgovarao. Savjetovao nas je da nikada ne poklenemo pred domaćim i bjelosvetskim lažovima i prevarantima. Jedne noći u takvoj besjedi, đedo kaže: „Znate li vi moja čeljadi ko najviše laže a da mu to niko ne smije reći?!“ Mi se umirili, jer ne znamo dok će đedo glasno: „GOSPODAR MOJA ČELJADI, GOSPODAR!“

Svake noći je đedo pričao ovakve narodne izreke a neke od njih se dešavaju našem narodu ovih dana. Pokojni đedo je bio dobar i poznat lelekač, a baka tužbalica. Kad su oni to radili kad neko umre, gora se prolamala a narod plakao.

Rekoh ti brate da sam od djedovih priča ovih dana, „daleko se kazalo“ neke se događaju našem napaćenom narodu. Mnogo je onih koji osmišljaju lažne planove i radnje. Tu opet prednjači onaj kome se ne smije reći. Pokojni Petko se povampirio pa na osnovu njihovih laži ne optužuje već tuži li tuži i danju i noću. Tuži šute jer ne smije rogate. Sa svojim tuženjem je prevazišao baku koja je bila najbolja tužbalica. Dešavanja kao iz Aladinove lampe. Tuže mrtvi žive.

Đedo bi rekao: „Petko, pas te liza, što se obruka?!“, jer u pravnom sistemu je razlika kad neko nekoga optuži i kad neko nekoga tuži.

„Moj Pele, drugačije si govorio kad si zakletvu polagao“. Prisjeti se da svaka laž ima kratke noge a oni koji prijete i daju podršku lažovima, doživotno će ostati crnoga obraza i izgubiti ugled kod svoga naroda. Nekad cijenjeni, moj Pele, vrati se od kuda si došao, podnesi ostavku, pođi pred ćivot, pokloni se i pomoli Višnjem Bogu da ti oprosti grijeh jer ti narod nikad oprostiti neće.“