DF: Nestranački kandidat za predsjedničke i jedinstvena lista za parlamentarne izbore

DF: Nestranački kandidat za predsjedničke i jedinstvena lista za parlamentarne izbore

Jedan zajednički predsjednički kandidat opozicije, jedna zajednička lista i na vanrednim parlamentarnim izborima, za koje se treba izboriti protestima, a ne sijedanje za sto sa premijerom Duškom Markovićem – istaknuti su kao okosnica javnog poziva Demokratskog fronta opozicionim i akademskim strukturama, NVO sektoru Crne Gore za zajedničko djelovanje.

„DF javno poziva opozicione političke subjekte, civilni sektor i slobodne pojedince na hitan dogovor oko oblika, načina i dinamike zajedničkog djelovanja, u cilju stvaranja uslova za sveopšte, slobodne i fer izbore. Posebno očekujemo da se svi politički subjekti javno odrede prema ovoj našoj inicijativi. Činioce civilnog društva, medije, NVO sektor, akademsku zajednicu da djeluju angažovano, profesionalno i automno, kako bi na taj način dali puni doprinos izgradnji slobodne i prosperitetne Crne Gore. Pravosudne organe da do 1. septembra 2017. godine oslobode iz zatvora protivpravno utamničene političke zatvorenike Mihaila Čađenovića, Dejana Vujisića, Željka Šćepanovića i Momira Nikolića. Ukoliko to ne učinite Demokratski front će otpočeti sa protestima za njihovo oslobađanje iz tamnice, navodi se u tekstu poziva.

Poziv je, kako je navedeno, uručen predsjednicima: Demokratske Crne Gore, Socijaldemokratske partije, DEMOS-a, Socijalističke narodne partije i Ujedinjene reformske akcije.

Zajednička platforma do kraja septembra?

Lider NSD-a i član Predsjedništva DF-a Andrija Mandić poručio je na početku konferencije kolegama iz opozicije da ukoliko su saglasni sa javnim pozivom DF-a, javno se izjasne o tome. On naglašava da je važno što hitnije organizovati zajednički sastanak, a do kraja septembra definisati platformu, na kojoj će se bazirati dalji rad.

„Sam bojkot Parlamenta nije bilo dovoljno sredstvo za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora“, istakao je Madić, napominjući da su od proteklih poziva na jedinstvo „lažna sredstva informisanja“ stvarala podjele objavljivanjem navodnih činjenica da neko u opoziciji ima podršku međunarodne javnosti, a neko nema, čime se stvorila pogrešna slika o tzv. građanskoj i onoj drugoj opoziciji.

Kompletan tekst poziva

Na današnjoj konferenciji, koja se održala u pres-centru Pokreta za promjene, s početkom u 12 časova, lideri DF-a pročitali su sadržaj javnog poziva, koji prenosimo u cjelosti.

„Svjesni ozbiljnosti sveukupnog stanja u kojem se Crna Gora nalazi; imajući u vidu dubinu krize, limite i izazove koji su svakim danom sve veći; polarizaciju građana po socijalnom statusu i identitetu; rastakanje Crne Gore u duhovnom i materijalnom smislu; marionetski, autokratski i kriminogeni karakter režima; zatočenost institucija, nestajanja kompetentne elite i pravog znanja; sveprisutniji strah, beščašće, koristoljublje i lični interes; kriminalizaciju društva i sukob kriminalnih klanova; besperspektivnost i želju za napuštanjem zemlje najvitalnijih i najkvalitetnijih.

Zabrinuti trajanjem krize i mogućim epilogom da Crna Gora bude samo teritorija i to ne u ovim granicama i da se nikada neće dostići standardi modernog demokratskog društva.

Imajući u vidu sve veću, čak dominantnu, neprincipijelnost i interese glavnih aktera na globalnom planu, te da takva politika proizvodi sukobe i opasnosti; da su ocjene o stanju i statusu Crne Gore u procesima integracija neobjektivne i proizvod su globalnih interesa; da teritorija Crne Gore i ukupnog Zapadnog Balkana postaje geostrateški sve važnija.

Saglasni da nije objedinjena i izgrađena kvalitetna i potrebna aternativa od političkih i civilnih činilaca društva; da mnoge inicijative i pozivi na dogovor i zajedničke demokratske akcije nijesu naišle na podršku, a nerijetko su opstruirane od pojedinih činilaca; da su, nažalost, lični interesi, slabosti i sujete nadvladali opšti interes;

Svjesni da ne smije da postoji niti jedna posebnost bilo kog činioca da nas spriječi da demokratski, udruženim snagama na najefikasaniji način se izborimo za ostvarivanje osnovnih demokratskih principa, da zaustavimo nestajanja Crne Gore i sve izvjesnije ustoličenje potomstva sadašnjih vlastodržaca našem potomstvu i da stvorimo pretpostavke za izgradnju prosperitetne Crne Gore i smjenjivosti vlasti.

Ubijeđeni da bojkot parlamenta nije dovoljan, pa time ne postiže zadovoljavajuće efekte, da nelegitimno formirana vlast koja se predstavlja jedinim zaštitnikom države, a proizašla je iz tkz. državnog udara i neslobodnih i nefer izbora odžanih 16. oktobra 2016. godine, nije donijela niti jedan zakon ili odluku kojima bi se unaprijedili uslovi izbora; da su naprotiv usvojena mnoga zakonska rešenja i odluke na štetu građana i pojedinih socijalnih grupa.

Izloženi, kao Demokratski front, permanentnim i orkestriranim brutalnim napadima od strane formalnih i neformalnih režimskih centara moći, domaćih i međunarodnih subjekata; sprovođenju psihičke i fizičke torture nad našim članovima, aktivistima i funkcionerima; protivpravnom privođenju, zadržavanju i višemjesečnom zatvaranju u kazamatima; pokretanju brojnih neosnovanih sudskih procesa; zloupotrebljavanju funkcija od strane pojedinih policijskih i pravosudnih organa, poput Specijalnog državnog tužilaštava; sistematskom kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda; etiketiranju da smo andržavni, kriminogeni i necivilizacijski elementi; protivpravnom blokiranju isplata pripadajućih finansijskih sredstava, a sve sa ciljem da nas zastraše i zaustave u antirežimskom djelovanju.“

Propratno pismo Medenici

DF je uz javni poziv uputio i propratno pismo Vesni Medenici, predsjednici Vrhovnog suda, navodeći da, imajući u vidu politički progon i odmazdu kojima je izložen Demokratski front, što je rezultovalo da su protivpravno mjesecima utamničeni Mihailo Čađenović, Dejan Vujisić, Željko Šćepanović i Momir Nikolić, zahtijevaju od Medenice isključivo djelovanje u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku i donošenje odluke o ukidanju pritvora imenovanim kolegama.

„Sigurni smo da Vi znate da postoji neosnovanost i tendenciozno djelovanje policijskih i tužilačkih struktura, kao i to kada se i pod kojim uslovima određuju mjere pritvora, te da ste upoznati sa psihičkim i fizičkim traumama kojima su u pritvoru izloženi nevini ljudi, tražimo od Vas da rješenje o ukidanju pritvora navedenim licima doneste najkasnije do 1. septembra 2017. godine. U suprotnom, kao što je i navedeno u Javnom pozivu, Demokratski front će otpočeti sa protestima za oslobađanje političkih zatvorenika Mihaila Čadjenovića, Dejana Vujisića, Željka Šćepanovića i Momira Nikolića“, ističe se u propratnom pismu.

 

IN4S, Vijesti