DF: Protest i poništenje izbora u NK, tužba protiv trgovaca oružjem

DF: Protest i poništenje izbora u NK, tužba protiv trgovaca oružjem

Protestni skup DF-a, SNP-a i Demosa održaće se u četvrtak, i na njemu će se zatražiti poništenje izbora od 12. marta, ponavljanje izbora i braniti većinska volja Nikšićana, saopšteno je iz pres-službe DF-a, uz konstataciju da se očekuju da im se u ovim aktivnostima priključe svi oni koji su bojkotovali izbore u Nikšiću 12. marta.

„Bojkot je bio uspješan i zbog toga što su građani Nikšića očekivali da se zajednički skupovi opozicije, protestnog karaktera, nastave i nakon tih jednopartijskih izbora i da nikšićka opozicija krene u zajedničku borbu za poštovanje volje naših građana“, navedeno je u saopštenju.

Demokratski front je, kako kažu, shvatio poruku građana, i sa željom da se njihova volja ispoštuje inicirao sastanke opozicionih subjekata u Nikšiću kojima bi se definisale zajedničke aktivnosti u narednom periodu koje su podrazumijevale i protestne skupove.

„Međutim, brzo se upalo u kolotečinu kružoka Demokrate-URA-SDP. URA nije htjela na proteste ako neće Demokrate, a Demokrate nisu htjele na proteste ako to ne bude želio SDP, krijući se iza opozicionog jedinstva. Na taj način je pokazana neodgovornost prema većinskoj volji koju su Nikšićani pokazali bojkotom izbora davši nama iz opozicije tako smjernice za dalje djelovanje“, navode oni, dodajući da je vrlo moguće i da je u svemu tome bio presudan odnos ovih političkih stranaka prema članstvu Crne Gore u NATO paktu.

„Što se tiče URE i SDP-a, oni su i ranije najavljivali da im je NATO apsolutni prioritet, dok Demokrate to pitanje nijesu tako visoko vrednovale. Ali, moramo naglasiti činjenicu da se ove tri organizacije, pored stranaka iz vlasti, jedine nijesu ni osvrnule na obilježavanje godišnjice NATO agresije na Crnu Goru, a da ne govorimo o odavanju pošte žrtvama toga zločina“, naglašava DF.

„Najdobronamjernije, i u cilju poštovanja većinske volje građana Nikšića, molimo kolege iz ove tri političke stranke da se vode interesima građana Nikšića i da im odnos prema NATO-u ne bude prioritet makar na lokalnom nivou. Geslo ‘prvo država pa demokratija’ sada ne smije da se pretvara u ‘prvo NATO pa demokratija’ jer će se nakon toga osmisliti novi slogan koji će opet DPS štititi od većinske volje naroda. DF je spreman na zajedništvo i očekuje da URA, SDP i Demokrate preispitaju sadašnje stavove. Nikšiću je potrebno naše zajedništvo, a potrebno je i Crnoj Gori“, zaključili su u ovom političkom savezu.

DF podnosi krivičnu prijavu tužilaštvu Srbije protiv trgovaca oružjem

Demokratski front je najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Milivoja Katnića, Saše Čađenovića, Mirka Paje Velimirovića i Aleksandra Saše Sinđelića, jer se, kako navode, radi o „opasnoj kriminalnoj bandi ubica i trgovaca oružjem“.

DF je u saopštenju koje potpisuje poslanik Jovan Vučurović, naveo da je Katnić glavni organizator kriminalne grupe i da postupa po upustvima „šefa kriminalne organizacije Mila Đukanovića“.

„Tragikomedija sa lažnim državnim udarom je nakon svjedočenja Saše Sinđelića dobila nove momente, koje više ne može da pohvata čak ni Beba Popović koji stoji iza ove ujdurme“, saopštio je Vučurović.

Naime, smatra Vučurović, od scenarija Bebe Popovića, koji su mjesecima unazad ponavljali mediji koji su pod kontrolom ovoga britanskog agenta direktno umiješanog u ubistvo premijera Đinđića, kako je DF bio glavni organizator ,,državnog udara“ i da je namjera bila da se likvidira Milo Đukanović, danas se odigrao veliki obrt.

„Jedan od tih medija ‘obavještava javnost’ da je DF glavni krivac za propast državnog udara jer izvjesni Rus ‘Edi’ kaže izvjesnom Srbinu Sinđi da je DF nesposoban i da ‘udar’ lično Sinđa mora dovesti do kraja. Ta formulacija je bila dovoljna da Sinđa razguli sa ‘bojnog polja’ i završi pravo u naručje ‘pravednog i istinoljubivog’ Katnića. Ovaj zaokret nije slučajan, nego je neko od scenarista, shvatajući da ne postoji ni jedan relevantan dokaz za optužbe protiv DF-a pokušao da nas sada predstavi kao nesposobne i neozbiljne za veliku operaciju koja je navodno pripremana, kako bi unaprijed pripremio teren za smiješnu optužnicu koju mora da podigne Katnić. Kada javnost bude zbijala šale sa tekstom optužnice i navodnom ulogom DF-a, režimski medijski izgovor će biti kako je DF nesposoban, kako Rusi nijesu držali mnogo do njih, i slično“, navodi se u saopštenju.

Inače, dodaje Vučurović, Katnić postupa po uputstvima šefa kriminalne organizacije Mila Đukanovića, ne samo u ovom slučaju nego i ranije.

„Po njegovim preciznim naređenjima, vrbovao je druga lica za članove kriminalne organizacije koja su trebala da učestvuju u pripremanju i izvršenju teških krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i stvorena, obezbjeđuje upotrebu službenih i privatnh vozila i letjelica radi prevoza članova kriminalne organizacije, nabavlja oružje i opremu za izvršenje najtežih krivičnih djela – zloupotreba službenog položaja radi sticanja materijalne koristi za članove kriminalne organizacije, iznudjivanje dokaza, sprečavanje i ometanje dokazivanja… Naime, Milivoje Katnić je naredio članu kriminalne organizacije Paji Velimiroviću, da na teritoriji susjedne države kupi oružje – i to 50 automatskih pušaka i drugu opremu za likvidaciju protivnika kriminalne organizacije. Istovremeno je preko drugog člana kriminalne organizacije, Saše Sinđelića, obezbijedio novac za kupovinu oružja, a o svemu ovome postoje konkretni dokazi kroz evidenciju prisluškivanih razgovora članova kriminalne organizacije. To oružje je trebalo da bude upotrijebljeno za likvidaciju lidera DF-a i obračun sa našim pristalicama i glasačima, što potvrdjuju konkretni materijalni dokazim a sa kojima raspolazu istražni organi Srbije“, naveo je portparol DF-a.

„Pošto se radi o opasnoj kriminalnoj bandi ubica i trgovaca oružjem čiji je glavni organizator Milivoje Katnić, i uzimajući u obzir da se radi o teškom krivičnom djelu koje je izvršeno u susjednoj državi – Srbiji, DF je odlučio da podnese krivičnu prijavu protiv Milivoja Katnića i članova kriminalne organizacije – Saše Čađenovića, Paje Velimirovića i Saše Sinđelića. Ove opasne kriminalce potrebno je procesuirati i u Državi na čijoj su teritoriji vršili teška krivična djela. Zbog toga ćemo, narednih dana, podnijeti krivičnu prijavu i pred pravosudnim organima države Srbije, kako bi pravda zakucala i na njihova vrata. Postupak dokazivanja neće biti težak, jer postoje javna priznanja Milivoja Katnića, Paje Velimirovića, i dvojice Saša – Sinđelića i Čađenovića, tako da tužilaštvu Srbije stoji na raspolaganju i mogućnost direktnog podizanja optužnice za krijumčarenje oružja, osnivanja kriminalne organizacije, planiranje ubistava, pranje novca… Uloga šefa kriminalne organizacije, Mila Đukanovića, će takođe brzo biti poznata. On se nije poput ostalih iz njegove kriminalne grupe razmetao izjavama, ali se zna da kriminalna organizacija funkcioniše po jasno utvrđenoj hijerarhiji. Preporučujemo tužilaštvu Srbije da Saši Čađenoviću ponude status svjedoka saradnika koji bi nešto više mogao reći o ulozi šefa kriminalne bande, jer procjenjujemo da je on takvih karakternih osobina da će najlakše pristati na saradnju“, poručuje Vučurović.

 

IN4S