Predsjedništvo DF je danas razmatralo situaciju vezanu za eskalaciju političke krize u Crnoj Gori, koja je prouzrokovana namjerom režima da jednog od lidera DF, Milana Kneževića, protivustavno i protivzakonito smjesti u spuški zatvor.

Predsjedništvo DF obavještava javnost da će Predsjedništvo i poslanički klub DF, zajedno sa Milanom Kneževićem, poći u petak 23. 2. u 10 časova u Osnovni sud kako bi svi zajedno preuzeli poziv za izdržavanje kazne.

„Naime, zakonom je predviđeno da nakon uručivanja sudskog poziva, Milan Knežević ima pravo žalbe u roku od tri dana, a odluku vezano za to da li će iskoristiti to pravo ili ne, donijećemo svi zajedno, kao što smo svi zajedno branili naše šatorsko naselje i slobodnu zonu. O daljim političkim potezima DF, obavijestićemo javnost na vrijeme“, kažu u DF-u.

Neće pisati Pažinu

Ono što su odlučili, zajedno sa kolegom Kneževićem, kako kažu, jeste da neće pisati nikakve molbe ministru Pažinu, jer „postoji dovoljno mehanizama da se ova kriza može riješiti u skladu sa Ustavom i zakonima“.

„Filip Vujanović je oslobodio izdržavanja zatvorske kazne pokojnog Dragana Dudića Frica, zatim aktiviste njegove partije osuđene za izborne zloupotrebe, od zatvora je spašavao i opštinske službenike osuđene za zloupotrebu službenog položaja i nanošenje teških tjelesnih povreda. Spasio je zatvora carinika osuđenog za primanje mita, pomilovao čovjeka osuđenog za ubistvo iz bezobzirne osvete, policajca kome je kazna izrečena zbog mučenja pritvorenika, a u jeku kampanje – Stop nasilju nad ženama i djecom – pomilovao je lokalnog biznismena koji je svojoj radnici polomio nos. Javnosti su, takođe, poznati svi detalji oko oslobađanja novinara Petra Komnenića, koga su nadležni državni organi oslobodili od pravosnažne presude da ide u zatvor, nakon što je saopštio da neće lično da piše nikakve molbe za pomilovanje“, navode iz ovog saveza.

Prema njihovim riječima, nesporno je da su Filip Vujanović i drugi državni organi koristili ustavne i zakonske mehanizme, iako ti pojedinačni slučajevi nijesu imali nikakav rizik po mir i stabilnost zemlje, kao što ovaj konkretni slučaj nesumnjivo ima, jer se radi o izabranom predstavniku najjačeg opozicionog subjekta i politički motivisanom postupku.