Demokratska narodna partija protestuje, i proziva MUP Crne Gore i ostale resorne službe da odgovore zašto je upravo od juče, kad je u špicu sezone velika smjena motorizovanih turista u oba smjera, dodatnim kontrolama enormno usporen prelaz preko graničnih punktova.

Takva situacija je na prelazu Klobuk – Ilino brdo, a slične tvrdnje stižu i od ogorčenih turista s graničnog prelaza Debeli brijeg ka Hrvatskoj. I na prelazu Šćepan polje situacija nije ništa bolja. Očigledno, sva dosadašnja iskustva, i svi apeli da se poboljša odnos prema turistima, nijesu imali uticaja na tvrdokoran i kratkovid odnos resornih službi i čelnika MUP-a.

Umjesto da se učini suprotno, da se kilometarske kolone što više smanjuju, i na taj način iskaže pažnja prema svima koji Crnu Goru biraju za turističku destinaciju, preduzimaju se i dodatne mjere da se turistima zagorča dolazak u Crnu Goru i izlazak iz nje.

Na graničnom prelazu Klobuk, od strane Republike Srpske, danas oko 11 časova nije bilo nikakvog zastoja, a onda ste samo mogli zakočiti pred kilometarski dugom kolonom pred crnogorskim punktom, pitajući se kad ćete ući u Crnu Goru, i kome je to stalo da nad turistima i dodatno trenira strogoću.

Putnici su ogorčeno izlazili iz auta, a bilo je i glasnih komentara da je situacija prethodnog dana bila još gora, kad je kolona bila razvučena čitava dva kilometra, od jednog do drugog graničnog punkta, i to zbog crnogorske strane. Ali ne zbog neažurnosti službenika na rampi, nego zbog nametnutih dodatnih rigidnih kontrola, upravo onda kad turistima domaćinski treba ubrzati prelaz preko granice, i time ih ispoštovati.

Svake godine se apeluje na brži protok vozila preko graničnih punktova, a onda se u praksi uvijek nađe neko pametan da, zbog papirologije, i kratkovide politike, turiste zarobi u kilometarskim kolonama, i to po najvećoj žegi. Mnogi bi rekli „naša posla“, ali se nemojmo čuditi kad mnogi odu s neprijatnim utiscima, uz ogorčene tvrdnje da će dogodine putovati ka nekoj drugoj destinaciji, ne želeći da se maltretiraju zbog nečije samovolje. MUP i ove godine nema sluha za domaćinski imidž i ugled Crne Gore, za iskazivanje pažnje prema svima onima, koji su se još jednom uzalud ponadali u brz ulazak u našu zemlju i odlazak iz nje.