DNP: Na Crnogorskoj željeznici opet kriv ljudski faktor ili “elektronika”?

DNP: Na Crnogorskoj željeznici opet kriv ljudski faktor ili “elektronika”?

Da su slučajevi nesreća na pružnim prelazima u Crnoj Gori nešto što je već preraslo u pravilo, dobar primjer, ali sa srećnim ishodom, je i izbjegnuti incident na pružnom prelazu u Zagoriču, na ulazu u Podgoricu, u nedjelju veče, 15. oktobra.

Vozači, koji su već prelazili pružni prelaz, jer je rampa stajala podignuta,  imali su priliku da sa zaprepašćenjem uoče voz koji im se brzo približavao u 21:25 h. Riječ je o lokalnom putničkom, koji je stizao iz Nikšića. Vozači su sirenama upozorili one, koji su išli za njima u oba pravca, ali je i mašinovođa, po svoj prilici, ipak uočio da auta prelaze preko otvorenog pružnog prelaza, pa je usporio kompoziciju. Nakon toga je uslijedio verbalni revolt vozača iz više automobila, i zgražavanje da se ovako nešto može dešavati na samom ulazu u glavni grad Crne Gore.

Srećom, sve se završilo bez većih posljedica. Kada je zatim jedan od vozača, koji je projurio preko pružnog prelaza, pozvao dežurnog u u stanici u Podgorici, dobio je zapanjujući odgovor: da elektronski uređaji u stanici, i to ne po prvi put, pokazuju da je rampa spuštena, iako, u stvari, nije..!

Šta je sve moglo da se desi te noći, nije teško pretpostaviti. A isto to se uz „zbunjene“ elektronske uređaje može desiti već danas ili sjutra.

Demokratska narodna partija upozorava da je, srećom, izbjegnuto nešto mnogo gore, uz moguće ljudske žrtve i polomljene automobile. DNP zato apeluje da nadležni u Crnogorskoj željeznici povedu više računa o navedenim problemima na pružnim prelazima, dok ne bude kasno. Ili po već ustaljenoj praksi treba čekati da neko nastrada na pružnom prelazu u Zagoriču, na izuzetno frekventnom ulazu u samu Podgoricu, ili negdje drugdje, pa da se tek tad preduzmu neophodne mjere, uz prebacivanje krivice na “elektroniku”.