DNP o strahu DPS-a od Matije Bećkovića: Ne smeta im Velika Albanija, ali smeta srpski akademik

DNP o strahu DPS-a od Matije Bećkovića: Ne smeta im Velika Albanija, ali smeta srpski akademik

Saopštenje budvanskog DPS-a da je dolazak Matije Bećkovića na festival „Ćirilica“ u Budvi, udar u temelje države dokazuje da su u ovoj partiji u potpunosti izgubili dodir sa realnošću a i pamćenje po ko zna koji put. Oni koji mijenjaju ideološku matricu kao čarape, i čiji se stavovi mijenjaju u nanosekundi, nemaju ni moralno niti  bilo koje drugo pravo da neki događaj ocjenjuju kao antidržavni ili zabrinjavajući u bilo kojem smislu.  

Na njihovu veliku žalost Bećković je pjesnik iz Rovaca, koji je sigurno posle Njegoša najveći srpski i crnogorski pjesnik i u Crnu Goru je dobrodošao , ne samo zato što se radi o mjestu njegovog rođenja, već i zato što se u Crnoj Gori njegova djela sa posebnom pažnjom čitaju i njegove besjede slušaju.

To što se čelnici DPS-a u istima prepoznaju u lošoj konotaciji, govori o tome da su svjesni da su u Bećkovićevom stvaralaštvu oni negativniji dio današnje zbilje.  Ne treba biti previše promućuran pa zaključiti da ovaj poznati pjesnik i akademik ne kritikuje ni Srbiju ni Crnu Goru, i da ne dovodi u pitanju bilo koji narod, već da na intelektualan i provokativan način kritikuje ono loše , ne samo u našem društvu, već i sve ono što se globalno dešava. Pokušaj da se od njegovog dolaska napravi babaroga je jeftini politički trik na koji smo navikli od funkcionera DPS-a .

Sa druge strane, ako su toliko zabrinuti za temelje države Crne Gore, kao što kažu da jesu, kako je onda moguće da su odćutali kada su poslanici kosovskog Samoopredjeljenja na teritoriji Crne Gore postavili zastavu Albanije i tablu sa oznakon “Republika Kosovo” i time povrijedili teritorijalni integritet i suverenitet države, ili recimo zašto isti ćute svakog puta kada se u Crnoj Gori vijore zastave koje simbolizuju otimanje crnogorskih teritorija. Kako je moguće da kada dolaze politički predstavnici tih istih ideologija sa kojima se DPS funkcioneri sastaju ne označavaju kao udare na temelje države, već naprotiv, veličaju ih kao prijatelje Crne Gore.

Zaista je licemjerno polemisati sa DPS-om o patriotizmu i principijelnosti jer su oba pojma za njih nepoznanica, a o tome koliko vole Crnu Goru i koliko su zabrinuti za njenu budućnost najbolje pokazuje to šta su joj sve uradili u prethodne tri decenije. Prema tome, Matija Bećković, zasigurno dolazi kao prijatelj Crne Gore i kao prijatelj svih naroda koji ovdje žive, a ako je funkcionerima DPS-a neprijatno da se prepoznaju u njegovim djelima onda im predlažemo da ne prisustvuju festivalu “ Ćirilica” nego da se otisnu na neku od mnogobrojnih jahti koji su kupili pljačkajući narod, i da to vrijeme provedu negdje na pučini razmišljajući da li Svetozar Marović čita djela Matije Bećkovića i zbog čega je to tako.