Potpredsjednik ruske Vlade i jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina, Dmitrij Rogozin, pozvao je lidere Demokratske narodne partije Milana Kneževića i Predraga Bulatovića da sredinom naredne sedmice posjete Moskvu kako bi se napravio plan aktivnosti za nastavak anti NATO kampanje u Crnoj Gori, saznaje Pobjeda.

U pitanju je već druga posjeta Moskvi od strane Kneževića koji je istim povodom boravio u ruskoj prijestonici sredinom novembra kada mu je domaćin bila Ruska duma.

Formalan poziv Kneževiću i Bulatoviću upućen je od ruske parlamentarne stranke Rodina čiji je Rogozin osnivač i finansijer. Rodina je koalicioni partner stranci Jedinstvena Rusija koja je saveznik Putinu i ruskom premijeru Dimitriju Medvedevu.

U pozivnom pismu, između ostalog se navodi da će predstavnici DNP sa Rodinom potpisati memorandum o saradnji i razmijeniti mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciju u regionu.

U izjavi za Pobjedu predsjednik DNP-a Milan Knežević je potvrdio da će od srijede do petka boraviti u Moskvi gdje će potpisati sporazum sa strankom čiji je osnivač Dmitrij Rogozin.

“Ne vidim ništa neobično i spektakularno u činjenici što će DNP i Rodina potpisati memorandum o saradnji, jer smo to najavili i prilikom našeg posljednjeg sastanka u Moskvi. Čini nam čast da razvijamo saradnju sa svim političkim subjektima u Rusiji koji podržavaju našu programsku platformu vojne neutralnosti Crne Gore koju bi garantovale Rusija i NATO”, kazao je Knežević u izjavi za Pobjedu.

Prema nezvaničnim informacijama na sastancima sa predstavnicima Ruske dume i ruskih stranaka trebalo bi dodatno da bude razrađena ideja koju je prvi lansirao Knežević o formiranju saveza neutralnih balkanskih država.

Knežević je na anti NATO tribini u Danilovgradu rekao da bi taj savez trebalo da formalno čine pored Crne Gore i Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Podršku tom konceptu dao je bivši potpredsjednik Koštuničine DSS a sadašnji predsjednik Srpske narodne partije Nenad Popović koji je kazao da bi inicijativa mogla biti izvodljiva imajući u vidu činjenicu da Srbiju i BiH ništa ne sprečava da tu ideju prihvate.

Knežević dodaje da je ideja o savezu balkanskih neutralnih država dobro prihvaćena u regionu.

“Ova ideja predstavlja najjači garant očuvanja državnog suvereniteta Crne Gore i ostalih država u regionu ali i njihovo ekonomsko snaženje. Naša je obaveza da poštujemo većinsko misljenje građana Crne Gore koji su protiv učlanjenja u NATO i zato ovakve odgovorne državotvorne ideje najbolje čuvaju nacionalne interese naše države. Što se tiče Đukanovićevih prijetnji zbog promovisanja ideje vojne neutralnosti, mogu samo da mu poručim, da nemam namjeru odustati od demokratske borbe protiv učlanjenja Crne Gore u NATO”, zaključio je Knežević.

Mag političkih skandala

Potpredsjednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin je u decembru prošle godine izazvao pravi politički skandal kada je izjavio da će Crna Gora zažaliti zbog članstva u NATO. Rogozin je pojasnio da pri tom ne misli na narod već na rukovodstvo države.

“Žao mi je zbog svega što se dešava u Crnoj Gori. Oni će zbog toga zažaliti. Ne narod, nego mala grupa ljudi koja donosi odluke”, kazao je Rogozin.

U javnosti je ova izjava protumačena kao direktna prijetnja državnom vrhu. U pitanju nije jedini politički gaf Dmitrija Rogozina koji se u januaru prilikom posjete Srbiji mimo diplomatskih pravila sreo sa haškim optuženikom Vojislavom Šešeljom.

To je iz Vlade Srbije ocijenjeno kao ,,prst u oko“ naporima premijera Aleksandra Vučića.

Na svom oficijelnom Fejsbuk profilu Rogozin je okačio i fotografije haških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića kao i pismo koje mu je Mladić uputio u januaru 2014. godine.

 

Izvor: Pobjeda