DNP poziva ministra prosvjete, da hitno riješi problem u Osnovnoj školi „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi

DNP poziva ministra prosvjete, da hitno riješi problem u Osnovnoj školi „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi

Demokratska narodna partija poziva ministra prosvjete, dr Damira Šehovića, da hitno riješi problem, koji traje još od osmog marta u Osnovnoj školi „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi, zbog izbacivanja sa radnog mjesta učiteljice Svetlane Popović. Ovo tim prije što, po njenom današnjem oglašavanju u medijima, brojna šikaniranja i nijesu novijeg datuma. Kako je navela, problem je samo eskalirao netrpeljivošću uprave Škole prema njoj, uz razne ucjene i davanje otkaza bez presedana u istoriji crnogorskog osnovnog školstva.

DNP ističe da su međuljudski odnosi u tom kolektivu, zahvaljujući posebno direktorici Jasminki Šćepanović, očigledno u značajnoj mjeri poremećeni, i da najviše trpe sami učenici odjeljenja, kojem je Popovićeva bila razredna. Ishitren i rigidan postupak direktorice o izbacivanju sa radnog mjesta Popovićeve zbog verbalnog delikta, uz prethodne ucjene da će biti kažnjena samo novčano, te da će ipak ostati na radnom mjestu, ali uz uslov da se ne obraća sudu, pokazuju „kreativno“ tumačenje pravde od strane direktorice, koja je sebe stavila iznad zakona, i neprijatno zakomplikovala cio slučaj.

Da li je sve rezultat toga što se za direktore osnovnih i srednjih škola ne postavljaju najodgovorniji, nego oni koji imaju člansku kartu DPS-a, ili podržavaju vladajuću partiju, pa umisle da su iznad zakona, to je već šira priča.

Ali je nedopustivo da se nastava ne odvija regularno već čitavu nedjelju dana, da dolazi do daljih podjela i konfrontacija unutar kolektiva, da se oglasio i Sindikat škole, i još neke institucije u znak podrške izbačenoj učiteljici, i da sve to i dalje traje bez naznake kako će se i kad završiti.

DNP ima puno razumijevanje za nevolje učiteljice Popović, udaljene sa radnog mjesta nakon 33 godine radnog staža, i posebno za traume svih đaka njenog odjeljenja, pri čemu većina i ne dolaze na nastavu. DNP zato apeluje da ministar Šehović riješi ovaj slučaj, i vrati dobru radnu atmosferu u OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi. Time bi se izbjegli dalji napisi po medijima, koji ne idu u prilog nikome, a štete ugledu crnogorskog školstva u cjelini. Cio problem treba vratiti u okvire institucija sistema, bez prijekih sudova po školama, koji bi samo otvorili proces daljih progona prosvjetnih radnika uz atmosferu straha i revanšizma.