Jovanović: Abazović i Bečić da se javno odrede prema nacional-šovinizmu Šaptafija

Jovanović: Abazović i Bečić da se javno odrede prema nacional-šovinizmu Šaptafija

Činjenica da je potpredsjednik opštinskog odbora URA Ulcinj i funkcioner koalicije “Za 21 vijek” Nevryz Shaptafi bio jedan od predvodnika  grupe albanskih jurišnika koji su pokušali da spriječe Mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija da sa sveštenstvom i vjernicima služi Svetu liturgiju na temeljima Crkve Svetog Jovana Krstitelja na Svaču , ukazuje na mogućnost da se ovaj  savez svrstao u političku kolonu onih koji u Crnoj Gori sprovode vjersku diskriminaciju i netoleranciju, ugrožavajući osnovna prava i slobode velikom broju građana. 

Kako se radi o visokom funkcioneru partije Dritana Abazovića koja je koalicioni partner sa partijom koju predvodi Aleksa Bečić, njegovo izgredničko ponašanje, ukoliko ne bude najoštrije sankcionisano,  sasvim se sigurno može protumačiti kao stav koalicije “Za 21 vijek” i poslalo bi jasno poruku da se i ova koalicija uključila u institucionalni i otvoreni obračun protiv Srpske pravoslavne crkve koju sprovodi DPS sa partnerima. Pozivamo Bečića i Abaovića da se javno odrede prema ovom činu nacional šovinizma i vjerske i nacionalne diskriminacije koju je predvodio njihov funkcioner i da javnosti pruže odgovor da li su saglasni sa stavom da mitropolit Amfilohije nije poželjan u Ulcinju.

Takođe, potrebno je da javnosti daju odgovor  da li osjećaju ličnu i političku nelagodu zbog činjenice da je njihov funkcioner bio jedan od predvodnika ataka na vjerske slobode,  vjerske poglavare i sveštenstvo pravoslavnog naroda u Crnoj Gori i da li će zbog toga uputiti javno izvinjenje svim vjernicima koje je njihov funkcioner uvrijedio na najprizemniji način svojim razbojničkim ponašanjem.

Iako su  predvodnici koalicije “Za 21 vijek” sigurno znali da je njihov visoki funkcioner učestvovao u izazivanju nemira koji može da ostavi duboke posledice po međuvjerski i međunacionalni sklad, krajnje je neodgovnro prema javnosti pokušati sakriti tu činjenicu, ili je namjera da se time da prećutna saglasnot za djelovanje.  Zvuči zaista ironično da oni koji baštine vrijednosti 21 vijeka, budu upravo ti koji će predvoditi grupu izgrednika i pozivati na vjersku netoleranciju i koji će fizički sprečavati vršenje vjerskih obreda. Paradoks  je i da iz ove koalicije pozivaju na obračun sa “pečinskim nacionalizmom” kada je upravo njihov funkcioner najdrastičniji primjer pećinskog nacionalizma, primitivizma i vjerske netrpeljivosti. Prema tome, prije nego optuže druge za pečinski nacionalizam, elementarno pristojno bi bilo da se prvo obračunaju sa narastajućim pećinskim nacionalizmom u svojim redovima.