Jovanović: Đukanović gazeći građanske slobode u CG čestitao Trampu pobjedu američke slobode

Jovanović: Đukanović gazeći građanske slobode u CG čestitao Trampu pobjedu američke slobode

DNP reaguje na čestitku Đukanovića predsjedniku SAD Donaldu Trampu povodom 4. jula, Dana nezavisnosti te države. Čestitke u načelu nijesu sporne, ali jeste što je, gazeći građanske slobode u Crnoj Gori, Đukanović čestitao Trampu američke slobode, istakao je Nikola Jovanović, portparol DNP-a.

„Sporno je i što je Đukanović apostrofirao evropski put naše zemlje, iako je nedavno, dosljedan u svojoj nedosljednosti, pred cjelokupnom javnošću prkosno izjavio da Crna Gora naravno neće insistirati na ulasku u EU, a potom da, naravno, hoće“, smatra Jovanović i dodaje:

„U čestitki je apostrofirao i strateško partnerstvo u NATO, zbog kojeg je i na djelu pokazao kakav je prijatelj Srbije šaljući vojnike Crne Gore na Kosovo da brane Srbiju od Srbije iz Srbije. Vjerovatno je to, po Đukanoviću, taj njegov “doprinos globalnom miru”.

Uz sve ovo, dodaje Jovanović, u nacifranoj čestitki Trampu Đukanović je namjerno izostavio stav, koji može uticati na prividnu harmoniju personalnih vladajućih odnosa u Crnoj Gori.

„Hrabro je izjavio da SAD mogu uvijek računati na Crnu Goru kao na pouzdanog partnera, a nije skrenuo pažnju Trampu da ne može uvijek računati da gura Duška Markovića gdje stigne. Ovo tim prije što postoji opravdana bojazan da je to kod Trampa već prešlo u stečeni refleks, što ne bi moglo izazvati varnice na liniji Vašington – Podgorica, ali bi varnice smijeha po portalima“, rekao je Jovanović.

U DNP-u smatraju da je zato kao ultimativni dio čestitke Đukanovića morao ići snažan aneks upozorenja Trampu o zabrani prilaska Markoviću, jer bi Duško u afektu mogao žestoko uzvratiti Trampu, kao i prošli put.

„Morao je Đukanović upozoriti Trampa i da mu Duško nije Kim Džong Un, i da s Markovićem treba oprezno, jer ako nema atomsku bombu kao Džong, ima fabriku cigareta u Mojkovcu.
A sve ovo tim prije što se predsjednik i premijer Crne Gore, po sistemu “jedna zemlja a dva gospodara”, toliko razletješe u posjete po Crnoj Gori i svijetu, da se tu više i ne zna ko kome krši ingerencije, ko je premijer, ko predsjednik“, poručio je Jovanović i dodao:

„Ali je činjenica da se Đukanović toliko naputovao i nadavao izjava već za ovih mjesec, dva, više nego Filip za sva njegova tri-četiri protokolarna mandata. Zato se DNP s pravom i pita šta je Filip činio svih ovih godina začauren u zgradi predsjednika u sred Podgorice“.