Jovanović: Legalizacijom do sigurnog glasa

Jovanović: Legalizacijom do sigurnog glasa

Činjenica da je lokalna vlast u Podgorici temprirala donošenje odluke o komunalijama za bespravne objekte pred izbore , nedvosmileno upućuje da će ovaj projekat biti zloupotrijebljen u izborne svrhe od strane DPS. Odbornici će se o ovoj odluci izjašnjavati  16. marta, iako je shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, ovaj podzakonski akt morao biti usvojen do 14.decembra prošle godine. Imamo situaciju da građani moraju da podnesu zahtjeve do 15.jula inače gube mogućnost legalizacije.

Namjerno zakašnjenje u ovoj stvari imalo je za cilj da vlasnici bespravnih objekata postanu  politička meta lokalne vlasti DPS-a čiji predstavnici  obilaze podgorička naselja u tu svrhu i već sada možemo da konstatujemo da čitav projekat žele da stave u funkciju sigurnog glasa po sistemu “jedna legalizacija-četiri glasa”.Oni koji ne podnesu zahtjev plaše se da će im se objekat srušiti, ukoliko ne podrže vladajuću koaliciju. Ovim pristupom će legalizacija  izgledati kao realna prijetnja vlasnicima da lokalna vlast ima pravni osnov da ukoliko ne pristanu na enormno visoke cijene legalizacije, krene u rušenje kuća koja su uglavnom sagrađene kako bi porodice riješile egzistencijalno pitanje krova nad glavom.

Da stvarni naum čitavog projekta nije legalizacija bespravno sagrađenih objekata potvrđuje i praksa da se u ovoj veoma važnoj stvari, u drugim državama pristupa veoma ozbiljno i da se po pravilu propisuje rok od minimum godinu dana kako bi se građani do najsitnijih detalja upoznali sa samim postupkom i pravilima legalizacije. Ovako, ostavljanjem roka od svega 2 mjeseca za ovo krupno pitanje, koji će ujedno biti i izborni period u Podgorici, jasno dokazuje da se radi o političkoj akciji pridobijanja glasova. Mi imamo činenjicu da javne rasprave i tribune po ovom pitanju nisu organizovane od strane mjesnih zajednica jer su pretvorene u izborne punktove DPS-a. Iako imamo novu odluku ista nije primijenjena, nisu izabrani savjeti niti izabrani predsjednici mjesnih zajednica jer su raniji postavljeni dekretom gradonačelnika sa isključivom namjerom da budu logistika partijskoj infrastrukturi.  Opšte je poznato da je problem besrpavne gradnje najizrazitiji u naseljima Kakaricka Gora, Zlatica, Murtovina, Park šuma Zagorič, gdje opozicija tradicionalno pobjeđuje na izborima, a gdje se po pravilu u izbornom periodu pojavljuju čelnici iz DPS-a i pojedinano ucjenjuju građane da im neće rušiti objekat ukoliko podrže DPS.  U predstojećem izbornom periodu ćemo zbog ovoga imati flagrantnu zloupotrebu lokalnih organa koji će sprovoditi ovaj postupak isključivo u političke svhe, kao sredstvo ucjene i pritiska na opozicione birače, dok će prema drugima služiti  za animiranje podrške listi DPS-a i koalicionih partnera. Zbog toga bi, jedino logično, demokratski dopustivo i legalno bilo da se ovaj postupak odloži za postizborni period i da se legalizacija sprovede od strane nove lokalne vlasti koja će se konstituisati nakon predstojećih izbora.  U lokalnom DPS-u su svjesni teške situacije u kojoj se nalaze pri činjenici da je opozicija na parlamentarnim izborima imala oko 8.000 glasova više, odlučili da kroz zloupotrebu legalizacije pokušaju da utiču na izbornu volju građana Podgorice. Zbog toga ovo zavređuje posebnu pažnju svih koji će učestvovati i nadzirati izborni proces i osudu ovakvog nedopustivog miješanja državnih organa u izborni proces.  Građani Podgorice treba da znaju da Demokratski front neće dozvoliti da im na ovaj način bude nanijeta nepopravljiva šteta, i da  ukoliko nas podrže na predstojećim izborima, prva stvar koju ćemo uraditi za njih biće upravo rješavanje pitanja legalizacije po pravednim uslovima. Odmah ćemo poništiti odluku DPS-a i donijeti novu odluku u Skupštini u kojoj ćemo naknade za legalizaciju objekata u Podgorici svesti na minimum koju će građani, osiromašeni pljačkaškim privatizacijama i promašenom ekonomskom politikom režima, biti u mogućnosti da podnesu.