Jovanović: Predaja teritorije predstavlja najveći čin izdaje Crne Gore

Jovanović: Predaja teritorije predstavlja najveći čin izdaje Crne Gore

Funkcioner Demokratske narodne partije Nikola Jovanović optužio je premijera Duška Markovića da vodi “izdajničku spoljnu politiku”, jer je vlastima u Prištini predao dio teritorije Crne Gore.

-Predaja dijela teritorije predstavlja najveći čin izdaje države i njenih interesa, imajući u vidu da ona čini jedan od  tri osnovna elementa državnosti. Mi na ovom primjeru vidimo na koji način Vlada Duška Markovića vodi spoljnu politiku za koju se mora konstatovati da je izdajnička i skandalozna, kazao je Jovanović za IN4S, povodom aneksa Sporazuma o demarkaciji granice između Crne Gore i Kosova.

Marković je prilikom posjete Prištini priznao da je 85 odsto građana Crne Gore bilo protiv priznanja države Kosovo, što za Jovanovića predstavlja čin brutalnog gaženja većinske volje i raspoloženja po ovom pitanju, te da “ne treba biti iznenađen ovom eskalacijom izdajničkih poteza aktuelne Vlade na čelu sa bivšim direktorom Agencije za nacionalnu bezbjednost”.

-Objelodanjivanjem ove činjenice dolazimo do konstatacije da je, pored ovih 85 odsto, zasigurno još jedan procenat građana bio inertan o ovom pitanju ili nije imao stav, a da je tek nekoliko procenata iskazalo pozitivan odnos prema priznanju terorističke tvorevine na prostoru Kosova i Metohije, koja je nastala brutalnim gaženjem međunarodnog javnog prava i Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti, koja je i dalje na snazi. To najbolje otkriva i motive za ovaj politički čin Vlade Crne Gore koja spoljnu politiku ne vodi u skladu sa svojim interesima i voljom njenih građana, već po diktatatu stranih centara moći, smatra Jovanović.

On je dodao da za ovaj nepristojni čin Crna Gora nije imala nikakav bilateralni ili drugi interes, već samo štetu oličenu u pogoršanju odnosa sa Srbijom koji do danas nisu sanirani, uprkos deklarativnim izjavama sa crnogorske strane.

Za njega, demarkacija je dil predstavnika tzv. institucija na Kosovu i vrha DPS-a, skovan u NATO štabu. Takođe, rekao je i da režim DPS-a odrađuje još jedan domaći zadatak i pravi ustupak na štetu svih nas.

-Marković je u suštini otišao na teritoriju južne srpske pokrajine i prihvatio nepristojnu ponudu da se Crna Gora dobrovoljno odrekne dijela svoje teritorije iako mu je, kao visokom državnom funkcioneru, osnovni posao da čuva teritorijalni integritet i suverenitet države, saopštio je Jovanović.

On je podsjetio Markovića da su, po Ustavu, građani nosioci suverenosti i da su morali biti konsultovani o ovako krupnom pitanju.

-Siguran sam da bi taj stav bio negativan u istom procentu od 85 odsto, kao što je bio protiv priznavanja tzv.države Kosovo, tako da je još jednom došlo do postupanja suprotno narodnoj volji i demokratskim principima. Ovako servilan odnos crnogorskih vlasti otvara niz problematičnih pitanja i šalje opasnu poruku da se naše granice ne moraju smatrati utvrđenim i da je u budućnosti moguće otvoriti i neka druga pitanja i problematizovati ih na drugim lokacijama, smatra Jovanović.

Upozorio je da to Crnu Goru čini ranjivom, neozbiljnom i veoma slabom državom u međunarodnim i regionalnim okvirima.

-Mi u Demokratskom frontu smo više puta ponavljali da je u vođenju spoljne, ali i unutrašnje politike, neophodno konsultovati građane i poštovati njihovu volju i interese, zbog čega smatramo da je slučaj demarkacije koju su dogovorili Marković i Tači nauštrb Crne Gore i da je čin veleizdaje nacionalnih interesa, istakao je on.

Valjda je, smatra Jovanović, svima nakon ove izjave jasno da režim DPS služi isključivo stranim interesima, a popuštanje po pitanju demarkacije sa Kosovom je bio prvi domaći zadatak po ulasku Crne Gore u NATO koji je morao biti ispunjen.

-Mi već sada vidimo na koji način će članstvo u ovom vojnom savezu uticati na politiku naše zemlje i sa pravom smo konstatovali da je čin ulaska u taj savez bio čin aneksije Crne Gore od strane NATO-a, kazao je Jovanović.