Jovanović: Vanredni izbori odgovaraju DPS-u

Jovanović: Vanredni izbori odgovaraju DPS-u

Plan koji su predstavile Demokrate i URA pokušaj je da se participira u parlamentu pod izgovorom nuđenja rješenja za prevazilaženje krize, ocijenio je funkcioner DNP-a Nikola Jovanović.

Dodaje da su ovakve, pojedinačne akcije, zasigurno motivisane uskostranačkim interesima i nisu usmjerene u pravcu u kojem opozicioni birači žele da se kreće aktivnost opozicionih političkih subjekata u narednom periodu.

Plan je, po sadržaju koji smo imali priliku da vidimo kroz medijske tekstove, uopšten i ne sadrži detaljnu razradu na koji način bi se postigla politička stabilnost u narednom periodu. Uzimajući u obzir trenutak u kojem dolazi ova inicijativa, a to je nakon održavanja lokalnih izbora na kojima je DPS uspio da namakne vlast u većini gradova, zbog razjedinjenosti opozicije i rasipanja glasova, očekivalo se da se cjelokupna opozicija sastane i u ovom zaista kriznom trenutku za cjelokupno društvo ponudi zajednički plan kako prevazići političku, pravnu, ekonomsku, bezbjednosnu i sveopštu krizu u kojoj se nalazimo, smatra Jovanović.

On dodaje da je odgovornost svih u opoziciji da osmisle i dogovore snažan demokratski odgovor na pokušaj uvođenja apsolutne diktature u Crnoj Gori, te da ih na to upozoravaju rezultati predsjedničkih i lokalnih izbora.

Umjesto toga, sada od dijela opozicije javnosti se servira plan koji treba da posluži kao alibi za povratak u parlament Demokrata i URA-e i to se jasno vidi iz sadržine predloženog teksta. Učestvovanje u „ad hoc” parlamentarnom odboru koji bi činili predstavnici vlasti i opozicije znači faktički prekid bojkota, za šta su do juče tvrdili da je nemoguća misija i optuživali druge da su prekidom bojkota nanijeli štetu, kazao je Jovanović.

S obzirom na to da su nakon posljednjih izbora SDP i Demos najavili povratak u parlament, jedino su predlagači plana ostali u bojkotu.

– Podsjetiću da, po pravilu, svi privremeni odbori, komisije i anketni odbori sastavljeni od predstavnika vlasti i opozicije nisu dali konkretne razultate i da su na kraju njihovog rada usvajani tehnički izvještaji. To govori u prilog tezi da takva forma djelovanja nije dala skoro nikakve rezultate u cilju povećanja povjerenja u izborni proces i da oni imaju svoje limitirane domete, jer uvijek postoji prevaran pristup od strane predstavnika vlasti, ističe Jovanović.

Ono što je, po njegovom mišljenju, posebno zanimljivo, jeste činjenica da se insistira na održavanju vanrednih parlamentarnih izbora u momentu kada je, kako kaže, apsolutno jasno da je vrh režima uspio da stvori politički ambijent u kojem sve manje birača uzima učešće u izbornom procesu, i da je to postigao ucjenama, prevarama, kupovinom birača i raznim zloupotrebama u političke svrhe.

– Nakon posljednjih izbora, bez obzira na pojedinačne rezultate, moramo konstatovati zabrinjavajuće stanje u kojem se nalazimo kao društvo. Vrh režima, siguran sam, blagonaklono gleda na predlog za održavanjem vanrednih parlamentarnih izbora, jer žele da iskoriste postojeće stanje. To što članice koalicije „21. vijek” izlaze sa ovim predlogom je zaista začuđujuće i zabrinjavajuće u ovom trenutku. Jedan od mogućih razloga je taj što misle da iskoriste trend trenutnog rasta i da na taj način kroz parlamentarne izbore povećaju broj poslaničkih mandata, stavljajući u drugi plan to što bi DPS na tim izborima ostvario ubjedljivu pobjedu i bio dodatno osnažen, ocjenjuje Jovanović.

Napominje da bi takvi izbori bili najveći poklon i direktno pomaganje šefu režima da zaokruži dominaciju i uticaj na političkoj sceni, „kako bi u krajnjem zaveo stanje diktature”. Time bi se, kako navodi, ovakvi odnosi zacementirali na duže staze i zato je ovakav predlog politički neodgovoran i neadekvatan trenutku u kojem se nalazimo.

Jasno je, kaže Jovanović, da vanredni izbori isključivo odgovaraju DPS-u, a da je opoziciji zbog svega potrebno određeno vrijeme za konsolidaciju, osmišljavanje i primjenu strategije za konačnu detronizaciju vladajuće elite na opštu korist većine građana.

Umjesto ovakvih i sličnih ishitrenih inicijativa koje smo imali u posljednjem periodu, smatram da je obaveza i odgovornost opozicionih subjekata koji sebe proglašavaju za lidera opozicije da shvate ozbiljnost trenutka u kojem se nalazimo i pokrenu sveopšti dijalog, prvo unutar opozicije, o načinu i modelu prevazilaženja krize, pa da tek onda dođe do ispostavljanja zahtjeva suprotnoj strani, kazao je Jovanović.

Borba za prevlast u opoziciji

Jovanović poručuje da prepreka za tu vrstu zajedničke akcije nikako ne smiju da budu sujete, lični animoziteti, ideološke razlike, ambicije i uskostranački interesi, kao i da su najbolji način da se to realizuje dogovori po principu bijelog papira.

Svako ko se drugačije ponaša, vođen nekim od nabrojanih razloga, direktno radi u korist vladajuće elite i obmanjuje svoje birače. Ukoliko ne dođe do saradnje unutar opozicije na načelima uzjamnog poštovanja i uvažavanja, to onda definitivno znači da se radi o unutaropozicionoj borbi za prevlast, pa u tom duhu onda možemo posmatrati ovu i njoj slične inicijative, koje će u krajnjem ishodu dodatno ojačati DPS i vladajuće stranke, a proces promjene vlasti odložiti na značajan period, zaključuje Jovanović.