Za Evropsku uniju u ovom trenutku je važnije pribaviti režimu u Crnoj Gori makar prividni legitimitet za davanje nekih, za njih bitnih, ustupaka nego se baviti vladavinom prava, funkcionisanjem institucija i stvaranjem uslova za demokratske i fer izbore. To iz dana u dan u očima prosječno obaviještenog građanina Crne Gore kvari sliku o Evropi i „evropskim vrijednostima“.

Izgleda da je glavna evropska vrijednost njihov lični interes dok je demokratija samo za članove ekskluzivnog tima, jer kako drugačije tumačiti ponašanje Evropske unije ili, bolje rečeno, zatvaranje očiju pred očiglednim sunovratom pravnog sistema, korupcijom i kriminalom koji su zahvatili sve pore društva i na umiješanost nosilaca najviših državnih funkcija u skandale koji godinama potresaju Crnu Goru.

Ako Evropska unija ćutke prelazi preko ovih pojava, pa čak s vremena na vrijeme istakne napredak Crne Gore u evropskim integracijama, onda se sa pravom građani Crne Gore pitaju kakva je to Evropa kakvu propagiramo i kojoj težimo? Sve mi se čini da ovakvim ponašanjem Evropska unija značajno doprinosi da živimo vrijeme bez časti. Mi smo se odrekli, a da nijesmo ni trepnuli, vremena u kojima smo znali ko smo, šta smo i odakle smo; u kome se držalo do onih vrijednosti koje su ljude odvajale od neljudi. Danas su ulizice, poltroni, špijuni, zaštićeni svjedoci i svjedoci saradnici snaga na kojoj ova vlast gradi neki, samo njima znan, sistem vrijednosti do skora nezamisliv na ovim prostorima.

Cijenu te i takve politike plaćaju svi časni građani Crne Gore, a naročito oni koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi. Osveta Srbima za njihov nemjerljiv doprinos pobjedi saveznika u svim oslobodilačkim ratovima odavno se sprovodi na svim prostorima i državama gdje žive Srbi. Tu osvetu predvodi Njemačka koja hoće da nagradi svoje ratne saveznike, a kazni pobjednike, Ruse i Srbe. Demokratskim licemjerjem, kako je govorio Dobrica Ćosić, Njemačka spira nacističku savjest, jer ne pristaje da bude jedini kolektivni zločinac dvadesetog vijeka. Pored jednog broja zapadnih sila, ljude na vlasti podstiču kukavice, bodre laskavci, podržavaju lopovi i kriminalci, zato je njihova predstava o sebi uvijek ljepša nego istina.

Zato niko na vlasti nije realan, niti prihvata promjene. Sve je u funkciji očuvanja lične moći. Niko od njih ne pomišlja da valja živjeti i kad više ne budu na vlasti. Biti na strani istine i pravde u današnjoj Crnoj Gori, znači proći golgotu, jer vlast čini sve da ubije istinu i rastrgne pravdu. Visoka je cijena koja se plaća, a ko je spreman da se za istinu i pravdu bori mora ispuniti najvažniji uslov, a to je prije svega da bude veliki čovjek. Mi danas živimo vrijeme bez časti i stida, zato uvijek kada sretnem dijete koje umije da se zastidi, oduševim se. To je prvi pokazatelj dobrog domaćeg, kućnog vaspitanja.

Premda je u današnje vrijeme teško sresti nekoga ko ima osjećaj stida. Danas je na sceni moć novca i moć vlasti. Ove moći pretvaraju vjernost u nevjernost, ljubav u mržnju, vrlinu u porok, slugu u gospodara. Međutim, nijedna diktatura nikada nije pobijedila duh jednog naroda koji njeguje i čuva i u najtežim vremenima svoju kulturu, prosvećenost, vjeru i ljubav. Zlo je uvijek na kraju pobijeđeno čistim i pravim djelima koja su nastala iz srca. Nesrećnici iz vlasti ponašaju se kao šakali i preže iz blindiranih kabineta u strahu od saznanja da će ih i najmanja svjetlost, koja neminovno mora doći, oslijepiti. Svjetlost koja ih trenutno zaslepljuje i stvara nemir zove se nezadovoljni narod koji sve više prepoznaje i osjeća posledice njihove katastrofalne vladavine.

U ovoj teškoj i neravnopravnoj borbi, svi časni i pošteni ljudi moraju biti strpljivi, jer mnogo je važno da preživimo, a da se ne ponizimo. Naši preci su odavno rekli, ničija nije gorela do zore! Nije to uspjelo ni mnogo jačim režimima od ovog našeg, neće ni njima.

Izvor: DAN