Hronološki pregled svih aktivnosti na izgradnji autoputa Bar-Boljare, čijom trasom su se građani vozili svaki put kad se Crnoj Gori spremala neka katastrofa, odnosno predizborna kampanja i najava krađe izbora, packa međunarodne zajednice o cvetanju korupcije i organizovanog kriminala ili novi nameti građanima, jasno govore o pristupu ovom projektu, ocijenio je predsjednik DNP-a Milan Knežević u razgovoru za „Dan“.

Prema njegovim riječima, DF je ukazivao da će se gradnja pretvoriti u dužničko ropstvo, a da je već za jednu kratku dionicu plaćeno koliko za najskuplji kilometar u Evropi.

Koliko je to ozbiljan poduhvat govori i činjenica ko su akteri predstave iz 2009, koji su uz šampanjac, kako i dolikuje, svečano obećali njegov završetak na vrijeme dva bivša i jedan sadašnji premijer sa podjednako uspješnim rezultatima svojih vlada. Uz ogroman javni dug, zakržljalu privredu, korupcionaške afere i nedostatak podrške međunarodnih institucija, jasno je da ishod ovakvih eksperimenata Vlade može biti samo dalje zaduživanje države i njenih građana, a taksa od sedam centi za luksuznu robu, kakvom je odnedavno gorivo u Crnoj Gori proglašeno od strane premijera, samo je početak nameta za „posao vijeka”. Očekujem da će uvođenjem novih taksi i poreza u bliskoj budućnosti Vlada pokazati neslućene razmjere kreativnosti „, kazao je Knežević.

On je naglasio da enormno povećanje javnog duga predstavlja nezaustavljiv proces i da je to nažalost, jedini mogući ishod vođenja višegodišnje pogrešne politike Vlade. Kazao je da je koncept zaduživanja, koji je svoju eskalaciju dobio za vrijeme Igora Lukšića, u značajnom smanjio mogućnosti valorizacije strateških grana razvoja, eliminišući pritom strane investicije koje su na nivou statističke greške.

Turizam je proglašen za stratešku granu privrede, a Vlada preduzima neobjašnjive poteze, od uvođenja sankcija Rusiji, uprkos činjenici da najveći broj turista dolazi iz te zemlje, do Zakona o zapošljavanju stranaca i oglušivanja o vapaje preduzetnika o ugroženosti turističke sezone. Prihodi od ove privredne grane u Crnoj Gori i dalje zavise od toga hoće li pasti snijeg na sjeveru ili kiša na jugu. Sve ovo pokazuje da mi nemamo jasnu strategiju razvoja sopstvene ekonomije, nemamo proizvodnju niti izvoz da bismo mogli da pokrijemo minuse koji se nagomilavaju“, rekao je Knežević.

On je naglasio da nije potrebno izmišljati toplu vodu, već samo primijeniti uspješne modele iz turističkih centara, poput Turske. Za razliku od Crne Gore, koja čini sve da domaću poljoprivredu potpuno uništi, Turska svojim turistima nudi sopstvene, domaće proizvode.

„Mi se i dalje oslanjamo na plavo more i toplo sunce, a za razvoj turizma je potrebno mnogo više, baš kao što je i za privredu potrebno mnogo više od bajkovite retorike, a to je, nažalost, jedino čime se Crna Gora može pohvaliti, zbog čega će javni dug nastaviti sa rastom“, ocijenio je on.

Izvor: DAN