Demokratski front je već nedeljama upozoravao na scenario koji planira Đukanović ne bi li kroz zloupotrebu resursa, a ovog puta i tužilaštva i policije, obezbijedio još jednu izbornu krađu koja bi ga dovela do formiranja vlade sa jednim brojem njegovih dokazanih satelita, kaže za Sputnjik Milan Knežević.

Međutim, ono što se dogodilo u subotu i nedjelju, kako navodi, Knežević koji je predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od visokih funkcionera Demokratskog fronta, ima elemente državnog udara i zavođenja vanrednog stanja.

„Dakle, nama je u subotu dvije i po hiljade aktivista privedeno zbog učešća na protestima 24. oktobra prošle godine. Dakle, privedeno na informativni razgovor, što je bila gola demonstracija straha, demonstracija sile i pokušaja uticaja na izlaznost u nedjelju. U nedjelju se, zna čitava javnost, desila i nekakva akcija hapšenja bivšeg komandanta žandarmerije i još dvadesetak ljudi pod obrazloženjem da su planirali zauzimanje institucija i hapšenje premijera.“ Ova vijest je, kako navodi, u svim režimskim medijima bila tako koncipirana i tako plasirana da je ukazivala da opozicija stoji iza ovog planiranog državnog udara, što je u značajnoj mjeri uticalo na izborni proces, uticalo na izlaznost i uticalo na to da je Đukanović alarmirao jedan broj birača koji sigurno nijesu bili planirali da izađu na izbore.

Zloupotreba državnih resursa, i brojni dokazi koje su dostavljali i koje i dalje dostavljaju, najbolje govore da su izbori protekli u potpuno neregularnoj atmosferi, kaže Knežević, i dodaje da zbog svega navedenog, „Demokratski front neće priznati ove izbore“.

U Demokratskom frontu očekuju da danas u toku dana zajedno sa ostalom opozicijom zauzmu zajednički stav vezano za jučerašnji dan i za sve ono što se događalo u Crnoj Gori a što je, prema riječima Kneževića, „više ličilo na državni udar nego na mirno, slobodno i demokratsko izjašnjavanje građana Crne Gore“. Na već postojeće najave da bi sada DPS zajedno sa manjinskim partijama i Socijaldemokratskom partijom mogao imati komotnu većinu u parlamentu za uvlačenje Crne Gore u NATO, Knežević kaže da ta „pod znacima navoda, komotna većina“ ne donosi stabilnost te odluke i funkcionalnost takve odluke, uz podsjećanje da bi takvo insistiranje posle ovih i ovakvih izbora dodatno destabilizovalo Crnu Goru i stvorilo probleme. Uz zaključak da bi se, ukoliko se DPS odluči za scenario da nekom prostom većinom u parlamentu pokuša obezbijediti ulazak Crne Gore u NATO, rizikovala građanska nestabilnost, a „rizikuje se i neminovnost da bi neka sledeća parlamentarna većina bez Đukanovića, donijela odluku o iščlanjenju Crne Gore iz NATO-a takođe po istom principu“.

Izvor: Sputnjik