Poštovani predsjedniče Republike Srpske,

želim najsrdačnije da Vam se zahvalim što ste mi kao predsjedniku Demokratske narodne partije Crne Gore i članu Predsjedništva Demokratskog fronta, najjačeg opozicionog saveza u Crnoj Gori, učinili čast pozivom da učestvujem na Prvom Forumu dijaspore u Banja Luci.

Pošto pretpostavljam da ste informisani da je 19. jula 2017. protiv mene, kolege Andrije Mandića i još jedanaest Srba i Rusa otpočeo sudski proces za tzv. državni udar na dan izbora 16.oktobra 2016, na moju veliku žalost neću biti u prilici da učestvujem na Forumu, jer mi Sud i Tužilaštvo nijesu vratili putnu ispravu, iako su bili dužni da to učine, jer se radilo o službenom putovanju na koje imam pravo i izuetno važnom događaju za mene i partiju koju predstavljam.

Čak su u svom obrazloženju zbog kojeg mi odbijaju vraćanje putnih isprava Sud i Tužilaštvo ustvrdili da bi moj odlazak u Banja Luku bio idealna mogućnost da se sastanem sa još jednim brojem neotkrivenih terorista koji bi mogli biti u Republici Srpskoj. Ovakva šizofrena formulacija o državnom udaru koji neprekidno traje najbolje govori u kakvom položaju se nalazi srpski državotvorni narod u Crnoj Gori, a posebno njegovi politički predstavnici koji su stigmatizovani isključivo zbog svoje nacionalne pripadnosti. Dan nakon dobijanja Vašeg poziva, Osnovni sud u Podgorici mi je uputio poziv za izdržavanje četvoromjesečne zatvorske kazne zbog učešća na oktobarskim protestima u Podgorici iz oktobra 2015. godine. Jedini sam crnogorski a vjerujem i evropski poslanik kojem je dosad tri puta skinut imunitet i koji je već u jednom sudskom procesu pravosnažno osuđen zbog svog političkog djelovanja.

Poštovani predsjedniče Dodik, Vi se sjećate da sam Vam prilikom našeg susreta u novembru 2016. saopštio da su u ovom trenutku jedino kosovski Srbi u gorem položaju od Srba u Crnoj Gori, ali i da mi nemamo namjeru da odustanemo od naše pravedne ljudske i političke borbe na koju nas obavezuje istorija, duhovnost i prađedovski zavjet, i volio bih da to bude moja poruka učesnicima Foruma.

Takođe sam Vam istom prilikom saopštio da kad god bih se našao pred velikim iskušenjima nadahnjivao sam se žrtvom, iskustvom i odlučnošću srpskog naroda u Republici Srpskoj da ostane i opstane uprkos raznim geopolitičkim nasrtajima na njenu državnost i vrijednosti. Vaš primjer je putokoaz kako treba istrajavati i kad je najteže. Zato u mislima sa Vama i učesnicima Foruma šaljem bratske pozdrave i želje za uspješnim radom, a svim građanima Republike Srpske želim svako dobro i napredak.

Nema povlačenja!

Nema predaje!

Živjela Republika Srpska!