Knežević: DPS se služila nezakonitim i nedemokratskim sredstvima u cilju zastrašivanja birača (VIDEO)

Knežević: DPS se služila nezakonitim i nedemokratskim sredstvima u cilju zastrašivanja birača (VIDEO)

Politička kriza u Crnoj Gori – ocijenila je moskovska televizija Cargrad u emisiji „Ruski odgovor” – došla je do svog vrhunca. Mjesec i po nakon održanih parlamentarnih izbora. Ukazala je da je Bošnjačka stranka stala na stranu partije Mila Đukanovića i da to može biti „okidač crnogorske konzervativne revolucije”. Jer, opozicija se konačno objedinila da okonča višegodišnju Đukanovićevu diktaturu.

Voditelj Andrej Afanasjev prvo je razgovarao sa predsjednikom Demokratske narodne partije Milanom Kneževićem.

Afanasjev: Šta će sada preduzeti pravoslavna patriotska opozicija Crne Gore?

Knežević: Mi smo Bošnjacima i njihovoj partiji ponudili da sami formiraju vladu koju bi Demokratski front podržavao. Međutim, Bošnjaci nisu sa nama čak ni stupili u pregovore i podržali su Đukanovićevu DPS. Time je Bošnjačka stranka na sebe preuzela odgovornost za ono što će se dalje događati u Crnoj Gori. Jer, Crna Gora ulazi u novu fazu političke i društvene krize. DF i druge opozicione partije bojkotovaće rad parlamenta. Usljediće i novi protesti. To će biti naš metod političke borbe.

Afanasjev: Kakvu podršku očekujete od Rusije, s obzirom da su sa druge strane barikade globalisti, Soroš, milijarde i NATO? Šta od nas očekujete?

Knežević: Moja Demokratska narodna partija i DF saopštili su građanima da izbori nisu održani u demokratskim uslovima. DPS se služila nezakonitim i nedemokratskim sredstvima u cilju zastrašivanja birača i ponašala se revanšistički jer je DF za ukidanje sankcija Rusiji i poništavanje odluke o priznavanju Kosova za nezavisnu državu na terotoriji Srbije, a borimo se i za referendum o stupanju Crne Gore u NATO. Zbog svega ovoga, Đukanović je izvršio državni prevrat i radi toga izmislio teroriste. A onda je sve to pripisao Srbiji, Rusiji i DF. Mi od Rusije očekujemo osudu ovoga što on čini. Očekujemo i podršku jer Đukanović želi da protiv volje naroda od Crne Gore napravi NATO-državu.

Afanasjev je najavio čestog gosta „Ruskog odgovora” – direktora Ruskog instituta za strateška istraživanja Leonida Rešetnjikova i postavio mu prvo pitanje: Možemo li da očekujemo da Crna Gora bude zemlja u kojoj će se dogoditi sledeća konzervativna revolucija?

Rešetnjikov: Već ranije smo prognozirali da će se partija Bošnjaka-muslimana naći po moćnim pritiskom SAD i samog Đukanovića, a da će „proraditi” i podmićivanje i pretnje. Kao što vidimo, Bošnjaci nisu sve to izdržali. Bilo je sasvim za očekivati da će se dogoditi ovo što se dogodilo. Sada će mnogo šta zavisiti od toga koliko je opozicija odlučna, složna i spremna da protestuje protiv igre koju je organizovao Đukanović po instrukcijama iz zapadne Evrope i Amerike.

Afanasjev: Gospodin Knežević, koji je jedna od ključnih figura u patriotskom pokretu Crne Gore, izgleda prilično odvažno i samouvereno. Koliko daleko oni mogu ići?

Rešetnjikov: Crnogorci su temperamentan narod, ništa manje nego Srbi…

Afanasjev: To su gorštaci, ponosni ljudi…

Rešetnjikov: Da, ponosan narod. Može doći čak i do krvoprolića. Može doći i do juriša na parlament. Do svačega može doći. Da ponovim: sve će zavisiti od toga koliko su lideri odlučni i koliko je složna opozicija. Jer, uspela je da se ujedini tek uoči minulih izbora… Ali, situacija u Crnoj Gori je stigla do nivoa kada se bez odlučnih dejstava teško išata može izmeniti.

Afanasjev: A na šta računa kolektivni Đukanović, čemu se nadaju Bošnjaci? Jer, njih u Vašingtonu više niko ne čeka. Sa Donaldom Trampom, kad protera sve staro i loše iz Ovalnog kabineta, nastaće novi svet…

Rešetnjikov: Zapadna zver se nada i još pokušava da ugrize. Čemu se nadao Hitler dok se branio 100 kilometara od Berlina? Tako je i u ovom slučaju. Jer, Tramp još nije predsednik, a drugo – tu su zapadnoevropski lideri koji su takođe umešani u podržavanje Đukanovića. Ovo naročito važi za Nemačku iz koje dobija podstrele „drži se”, a i pomoć.Nada umire poslednja, zato će se i Đukanović i njegovi boriti, pokušavati da se drže do kraja. Uostalom, šta im drugo preostaje? Da pokupe novac i da beže iz zemlje?

Afanasjev: Kuda?

Rešetnjikov: Postoje evropske zemlje koje ih podržavaju. Postoje specijalne službe koje su podržavale Đukanovića, počev od 90-ih godina. Imam u vidu i nemačke i italijanske tajne službe. Znači: ima gde da beži. Zato će se on tući i boriti se do poslednjeg.

Afanasjev: Treba li Rusija – naročito posle Trampove pobede – da se tamo drži aktivnije jer je to zona naših direktnih interesa?

Rešetnjikov: Rusija već oštro i tvrdo označava svoju poziciju povodom Crne Gore. U Moskvi poodavno nema ne samo Đukanovića, nego ni iole primetnijih figura iz njegove vlade i aparata. Naši odnosi su svedeni na nulu, a smatram da je potrebna i patriotska pozicija naših građana koji su tamo pokupovali nekretnine i masovno putuju u Crnu Goru na odmor. Bilo bi dobro da naprave makar manju pauzu: zašto da tamo putuju kao turisti i ostavljaju novac Đukanoviću koji vodi zemlju u NATO koristeći sva sredstva, a još i prezire svoj narod? A što se tiče zvanične politike Rusije, mi jasno pokazujemo da tu vlast ne podržavamo.”

Izvor: Fakti, IN4S