Ustavni sud je, uz dva glasa protiv, odbacio Ustavnu žalbu poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića, koji se žalio na odluku Skupštine Crne Gore o skidanju imuniteta zbog optužbi za učešće u državnom udaru.

Prema saznanjima Vijesti, žalba je dodijeljena sudiji Budimiru Šćepanoviću, a u spisima predmeta se našlo mišljenje Skupštine koje je potpisao Ivan Brajović, kao i istovjetan dokument sa potpisom poslanika DPS-a Marte Šćepanović. Prema tvrdnjama Kneževića, Brajovićevo mišljenje nije bilo u spisima predmeta u trenutku kada je poslaniku DF-a odobren uvid u dokumenta suda. On smatra da je Ustavni sud time prikrio proceduralnu grešku Skupštine.

Iz spisa koji su ranije dostavljeni Kneževiću prozilazi da se prethodni sudija izvjestilac Mevlida Muratović pozvala na mišljenje Zakonodavnog odbora, a ne na mišljenje Skupštine. Mišljenja Ustavnom sudu dostavlja parlament, a ne radna tijela Skupštine. Mišljenje dostavlja predsjednik parlamenta, nakon plenarne sjednice.

Ustavni sud ni nakon mjesec nije odgovorio na pitanja Vijesti da li su takve procedure dio njihove prakse. Šćepanovićeva nije odgovorila Vijestima koji su razlozi kršenja procedure propisane zakonima. Iz Brajovićevog kabineta ranije su Vijestima dostavili mišljenja za Mandića i Kneževića, sa potpisom šefa Skupštine, tvrdeći da sudu nisu dostavili mišljenje koje je potpisala Šćepanovićeva. Na jučerašnjoj sjednici, sud je imao oba mišljenja.

Odbijanje moje ustavne žalbe nakon novog falsifikata Skupštine samo potvrđuje da su ove dvije institucije zarobljene i pod potpunom kontrolom Mila Đukanovića“, ocijenio je Knežević, ističući da nije očekivao da se većina u Ustavnom sudu vrati poznaniju prava.

Nijesam očekivao novi falsifikat Skupštine koja se pretvorila u kriminalno falsifikatorsku organizaciju kojoj bi pozavidjela i ‘Koza nostra’. Zbog toga ću borbu sa mafijaškom hobotnicom nastaviti u Strazburu, jer tako brutalno kršenje prava na pravično suđenje EU još nije vidjela. Biće mi čast da ih upoznam sa dometima ‘vladavine prava’ u besudnom Montenegru„, poručio je Knežević.