Premijer Duško Marković je u Beogradu internacionalizovao srpsko pitanje u Crnoj Gori  pokušavajući da nam na osnovu zlurado interpretirane izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića o nekakvoj srpskoj zajednici udari pečat Kurda, rekao je član predsjedništva Demokratskog fronta Milan Knežević.

Knežević, koji je u decembru bio dio delegacije koja je se sastala sa srpskim premijerom,  je za “Vijesti” kazao da vjeruje da se Vučić samo pogrešno izrazio kada je Srbe u Crnoj Gori nazvao manjinom.

Vučić je u petak na zajedničkoj konferenciji za medije sa Markovićem, rekao da je bilo razgovora i o položaju srpske manjine u Crnoj Gori i crnogorske u Srbiji, te da će po tom pitanju dvije države uraditi važne stvari.

“Ukoliko je Aleksandar Vučić stvarno Srbe u Crnoj Gori definisao kao manjinsku zajednicu, onda se u potpunosti ne slažem sa njegovim stavom, niti me taj stav obavezuje, iako vjerujem da se radi o grešci. Posebno jer sam mu tokom našeg posljednjeg susreta u decembru lično saopštio da Srbi u Crnoj Gori nisu manjina niti ćemo pristati na takav institucionalni tretman, i da ćemo znati da se zaštitimo od getoizacije koju nam priprema Milo Đukanović”, rekao je Knežević.

Knežević je dodao da prilikom posjete predstavnika Srba iz Crne Gore Beogradu ni on ni lider Nove Andrija Mandić nisu tražili od Vučića posredovanje u rješavanju političkih problema u Crnoj Gori. Marković je u petak kazao da nema potrebe za posrednicima u rješavanju postojećih problema sa srpskom zajednicom u Crnoj Gori. “Pošto se nacionalno izjašnjavam kao Srbin, odgovorno tvrdim da ni tad, ni prije, ni ja, ni kolega Mandić nismo tražili bilo kakav vid posredništva ili pomoći zvanične i nezvanične Srbije za rješavanje društveno-političkih problema u Crnoj Gori”, rekao je Knežević.

Komentarišući izjave Vučića da članstvo Crne Gore u NATO-u Srbija ne doživljava kao prijetnju i da poštuje put Crne Gore ka Alijansi, Knežević je kazao da od Vučića nisu tražili posredovanje ni kada je NATO u pitanju. “Čak ni u slučaju NATO integracija, kojima se protivi većina stanovništva Crne Gore i kompletan srpski narod, i to Aleksandar Vučić veoma dobro zna, tako da očekujem od premijera Srbije da uvaži i tu činjenicu, kao i našu namjeru da po pitanju učlanjenja Crne Gore u ovaj savez organizujemo narodni – konsultativni referendum”, kazao je on.

Knežević je Markoviću poručio da o položaju i pravima srpskog naroda isključivo može da se svađa ili razgovara sa  liderima i predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori, čije su, kako navodi, likvidacije  bile planirane i odobrene 16. oktobra. “I svi u Crnoj Gori i Srbiji, znaju da su Srbi u Crnoj Gori institucionalne mete od završetka referenduma punih deset godina, da prolazimo kroz neviđeni državni teror i represiju, i da nikakva Markovićeva ili Đukanovićeva posjeta Srbiji ne može ovaj dvojac abolirati od svih gadosti koje su pričinili srpskom narodu u Crnoj Gori”, naveo je Knežević.

On je naveo i da Markovićeva posjeta Srbiji  predstavlja povratak na mjesto političkog zločina koji su on i Đukanović počinili 2008. godine priznajući “lažnu tvorevinu Kosovo”.

“Da sam ja kojim slučajem bio na mjestu srpskih zvaničnika odmah bi sa aerodroma Nikola Tesla čitavu crnogorsku delegaciju na čelu sa Duškom Markovićeva glavačke spakovao u avion i vratio u Podgoricu dok ne povuku odluku o priznanju Kosova”, kazao je Knežević.