Knežević: Instaliranje NATO baze je pitanje vremena

Knežević: Instaliranje NATO baze je pitanje vremena

Instaliranje NATO baze u Crnoj Gori samo je pitanje trenutka i valjda niko više ne postavlja pitanje kako je to naša država zavrijedila toliko geopolitičke pažnje osim kao još jedna u nizu globalnih kolonija čije će prirodne i privredne potencijale NATO koristiti kao sirovinu, a onda kad više ne bude imao interes, ostaviće sprženu zemlju bez budućnosti.

Zato nemušti demant od strane Ministarstva odbrane da u Crnoj Gori neće biti instalirana nikakva vojna baza, dodatno “ pojačan” uz komentar nekakvog pripejd vojnog analitičara, doživljavam kao blijedi pokušaj prikrivanja tragova još jedne nacionalne izdaje. Ovom prilikom želim da crnogorskoj javnosti dostavim urbanistički projekat urađen u Ministarstvu odbrane, a odnosi se na planinu Sinjajevinu.

Prema ovom planu projekat bi trebalo da tretira čitav prevoj Sinjajevine, od početne tačke u Vučju u opštini Kolašin do završne  tačke Korman kod Žabjaka, dok bi centralna tačka projekta bila planina Ružica. Ovaj prostor predstavlja idealnu geostratešku poziciju za instaliranje radara i vojne baze, preko koje bi NATO ostvario potpunu obavještajnu kontrolu nad Zapadnim Balkanom.

Zato pozivam Ministarstvo odbrane da se izjasni o ovom urbanističkom dokumentu i objasni crnogorskoj javnosti otkud ovaj plan kod njih i šta je njime predviđeno ako to nije vojna baza NATO – a. Imajući u vidu činjenicu da je ulaskom Crne Gore u NATO čitav Mediteran osim Sirije pod punom kontrolom NATO – a, instaliranje baze na crnogorskom primorju gotovo da nije potrebno, jer za to već imaju spremne najmanje dvije luke, ali ovaj projekat na Sinjajevini bio bi od vitalnog interesa za NATO, jer geografski položaj ove planine predstavlja idealan prostor za vojnu bazu. Instaliranjem vojne baze na Sinjajevini u potpunosti bi se raspršila ionako klimava režimska teza o ravnopravnim odnosima u NATO alijansi, i da za istim stolom ravnopravne sjede Donald Tramp, Tereza Mej i Duško Marković. Uostalom, imali smo priliku da vidimo tu “ ravnopravnost “ kad je Donald Tramp ćušnuo premijera Markovića jer mu je zauzeo mjesto prilikom NATO samita.