Knežević: Na izdaju moramo odgovoriti demokratskim ustankom

Knežević: Na izdaju moramo odgovoriti demokratskim ustankom

Demokratski front će na protestu ispred zgrade Skupštine Crne Gore, koji je zakazan za sjutra, zajedno sa narodom odlučiti da li će se poslanici tog opozicionog saveza vratiti u parlament i učestvovati u raspravi o formiranju vlade izbornog povjerenja ili će nastaviti okupljanja uz povratak šatora na Bulevar Svetog Petra Cetinjskog.

To je u razgovoru za “Dan, u susret protestu, saopštio Milan Knežević, član Predsjedništva Demokratskog fronta i prsdsjednik Demokratske narodne partije (DNP). Početak protesta zakazan je za 20 časova na platou ispred zgrade Skupštine Crne Gore. – Protesti Demokratskog fronta, koji će početi 3. maja, noć uoči održavanja sjednice Skupštine, predstavljaju narodni odgovor na izdaju dijela opozicije koja je odlučila da uđe u koaliciju sa Dsmokratskom partijom socijalista.

Naš savez nepokolebljivo stoji na čvrstim opozicionim idejama koje smo proklamovali 27. septembra prošle godine. Umjesto da se dio opozicije nakon 24. oktobra udruži sa nama protiv Mila Đukanovića, oni su odlučili da se udruže sa šefom režima protiv DF-a – naveo je Knežević. Kako je dodao, pritom ova najavljena koalicija sa DPS-om polako dobija nušićevske elemente, jer se “dosledni opozicionari pogađaju oko funkcija, da bi im pozavidjeli i nekadašnji preprodavci i šaneri sa Tuškog puta. – Pošto je više nego očigledno da je politička scena u Crnoj Gori, izuzev Demokratskog fronta, postala prava pijaca, ne preostaje nam ništa drugo već da 3. maja donesemo zajedničku odluku o našim daljim potezima. Veoma je važno poslati poruku da bez obzira na opozicionu izdaju Demokratski front ostaje jedini na braniku opozicione borbe i sigurno neće izdati sopstveni narod. Naša je dužnost da sa još većom žestinom pružimo otpor režimu i pokažemo ne samo da nećemo odustati, već i da ćemo učiniti sve da zaštitimo narod od nove pošasti koja se sprema – poručio je funkcioner DF-a. Ističe da je ono što predstavlja osobenost ove borbe DF-a to da su sve vrijeme zajedno sa narodom, da zajednički planiraju i donose odluke. – Tako ćemo zajednički donijeti odluku i o mogućem povratku u Skupštinu, ali i o modelu borbe koji bi tamo bio primijsljen. Ako se dogovorimo da i tamo razapnemo šatore, ne postoji ta sila, niti obezbjeđenje koje nas može spriječiti u tome, kao što nas niko ne može spriječiti, da ako odlučimo, ponovo raširimo šatore na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, jer je tu sve i počelo – kazao je Knežević. Predstavnici DF-a su nakon višemjesečnog bojkota parlamenta učestvovali na nedavnoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine, na kojoj je dogovoreno da plenarno zasjedanje, na kojem treba da budu izabrani novi članovi Vlade i usvojen leks specijalis, bude održana u srijedu, 4. maja. Iz DF-a su pojasnili da je njihov dolazak na Kolegijum bio samo uslovan, jer će odluka o eventualnom učešću poslanika tog opozicionog saveza na plenarnom zasjedanju zavisiti od dogovora sa građanima na protestnom skupu.

Slijede okupljanja i u drugim gradovima Član Predsjedništva Demokratskog fronta Milan Knežević uvjeren je da se politička borba koju vodi taj opozicioni savez pokazala kao jedina ispravna i moguća.

Zato i protest najavljen za 3. maj predstavlja uvod u seriju ovakvih i sličnih okupljanja u crnogorskim gradovima. Na izdaju moramo odgovoriti demokratskim ustankom, naglasio je on.

Izvor: Dnevna novina DAN