Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera DF-a Milan Knežević kazao je da predlog DPS-a da se za nedolično ponašanje poslanici kažnjavaju i do pola plate, predstavlja pokušaj skretanja pažnje sa glavnih socio-ekonomskih problema u Crnoj Gori.

Demokratska partija socijalista završila je i predala Kolegijumu Skupštine svoj predlog izmjena i dopuna Etičkog kodeksa, kojim se uvode novčane kazne za nedolično ponašanje poslanika, i to od 30 do 50 odsto od zarade. To je ranije kazala poslanica DPS-a Aleksandra Vuković, koja je učestvovala u izradi novog Kodeksa.

Komentarišući ovaj prijedlog, Knežević je potez DPS-a nazvao prijetnjom.

Prijetnje Etičkim kodeksom, koje ovih dana upućuje poslanica iz DPS-a koji nosi šešir, doživljavam kao patetično jeftini pokušaj skretanja pažnje sa glavnih socio-ekonomskih problema u koje je država zapala zahvaljujući upravo ovoj poslanici i njenim kolegama koji su u parlamentu izglasali toliko antidržavnih i antigrađanskih zakona da je pravo čudo da ova država još postoji“, kazao je Knežević za „Pobjedu“.

On navodi da, ukoliko bi se stvarno primjenjivao Etički kodeks, onda bi, kako je kazao, DPS ostao bez i jednog poslanika, jer bi u normalnim i demokratskim državama oni bili predmet ozbiljnih sudskih procesa.

Ovako, poslanici ostaju da prekraćuje svoju melanholiju pisanjem i dopisivanjem Kodeksa koji za mene imaju težinu taman koliko i njena kapa na glavi. Jer će jednog dana zajedno sa svojim kolegama saznati da je mnogo efikasniji narodni kodeks koji im građani pišu svakog dana i koji će se mnogo brže nego što oni misle primijeniti na svakog od njih u pravnoj državi, u skladu sa Ustavom i zakonima koji su gazili od tepiha u holu Skupštine“, poručio je Knežević.