Usvajanje Rezolucije Skupštine takozvane države Kosovo i primjedbe na postojeće granice predstavlja otvoreni, ali ne prvi atak na crnogorski suverenitet i teritorijalni integritet, zbog čega Crna Gora mora diplomatski ofanzivnije štititi naše nacionalne interese – poručio je predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević.

On je Pobjedi kazao kako je simptomatično to što ta rezolucija dolazi nakon nekoliko posjeta, kako je naveo, takozvanih kosovskih zvaničnika koji su promovisali “atmosferu dobrosusjedskih odnosa i međudržavnog razumijevanja”.

– Smatram da Crna Gora i u ovom, kao i u ostalim slučajevima, mora diplomatski ofanzivnije i otvorenije štiti naše  nacionalne interese. Moguće predlaganje Rezolucije 1913. u kojoj bi Crna Gora ukazala na istorijske, društvene i duhovne vertikale sa našim prirodnim granicama, o kojima je pjevao i koje  je ostvario knjaz i kralj Crne Gore Nikola Prvi, ne bi imalo za cilj nikakvu demonstraciju sile i promjene postojećeg statusa, jer je po mom mišljenju Kosovo kvazi država i sastavni dio Srbije. Ali bi aspirantima na našu teritoriju, kao što je Skupstina te kvazi države Kosovo, jasno poslali poruku da nećemo dozvoliti da nas svakih 15 dana skraćuju za 50- ak kilometara, dok ne dođu do Podgorice – naglasio je Knežević.

On ističe da je značajno to što je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić moguće podnošenje Rezolucije 1913. okvalifikovao kao legitimno i vrijedno rasprave u crnogorskom parlamentu.

– Ako je neko mislio da ćemo, zbog toga što smo glasali za zajedničku državu sa Srbijom, nijemo posmatrati  najave prekrajanja crnogorskih granica i njeno teritorijalno raslojavanje, onda se nalazi u grdnoj zabludi. Za razliku od Đukanovića mi nismo ni sa kim trgovali, pregovarali i obećavali u zamjenu za glasove i stvaranje privatne države. Zato i nemamo obavezu da ćutimo pred otvorenim pokušajem otimanja naše teritorije – poručio je Knežević.

Izvor: Portal Analitika