Povodom smrti legendarnog glumca Dragana Nikolića, predsjednik DNP Milan Knežević upućuje izraze iskrenog saučešća supruzi Nikolića, glumici Mileni Dravić, kao i cjelokupnoj rodbini preminulog umjetnika.
Predsjednik DNP-a ističe da Nikolić ostaje kao jedan od najuglednijih filmskih, pozorišnih i televizijskih glumaca jugoslovenskog glumišta, i da je svojim brojnim ulogama uspio da obilježi jedno autentično vrijeme unoseći vlastiti glumački talenat, ličnu harizmu i personalnost, zbog čega je bio i ostao omiljen kod ogromnog broja svojih poštovalaca.
Dragan Nikolić je, po riječima Kneževića, izborio svoje bitke na ljudskom i umjetničkom planu, i dugo se borio s bolešću, koja je bila jača od njega. Nikolić ostaje kao akter velikog broja kultnih filmova na balkanskom kulturnom prostoru, u kojima je ostvario maestralne uloge kao omiljeni glumac koji je davao lični pečat jednom složenom vremenu i tumačenju stvarnosti.

Knežević podsjeća da je Dragan Nikolić igrao u više od trideset filmova u saradnji s najpoznatijim rediteljima s balkanskih prostora, sa Veljkom Bulajićem, Brankom Baletićem, Živojinom Pavlovićem, Mišom Radivojevićem, Čengićem, Markovićem, Šijanom, Mimicom, i drugima.

Nikolić, kako naglašava Knežević, ostaje posebno upamćen po maestralnim ulogama u filmovima “Bube u glavi”, “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji”, “Obećana zemlja”, “Nacionalna klasa”, “Ko to tamo peva”, “Banović Strahinja” (Zlatna arena za glumu u Puli), “Balkan ekspres”, “Poslednji krug u Monci”, itd, a ostvario je i izuzetnu pozorišnu karijeru u Beogradskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212, te je nagrada “Pavle Vujisić” i uslijedila kao potvrda Nikolićevog raskošnog glumačkog dara i opusa.

Knežević zaključuje da odlaskom Dragana Nikolića odlazi i jedna značajna kulturna epoha, kao i jedna balkanska uspješno ispričana umjetnička i ljudska priča.