Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da beskompromisna borba tog političkog saveza ne odgovara „pojedinim našminkanim lakejima iz malograđanske opozicije“.

On je rekao da je DF spreman da predloži ostatku opozicije nestranačku ličnost za predsjedničkog kandidata. Pošto je, kao je naveo, evidentno da unutar tzv. malograđanske opozicije postoje različiti stavovi oko predsjedničkih izbora, mogućih kandidata i bojkota, DF će sačekati da se oni dogovore i izađu sa jedinstvenim stavom.

Iskreno bih volio da se to desi, ali sudeći po posljednjem sastanku kad su morali zbog nezadovoljstva okupljenih građana da ulaze na stražnji ulaz, plašim se da su ovo posljednji trzaji kakvog takvog jedinstvenog djelovanja ostataka opozicije.Upravo je Ranko Krivokapić najavio mogućnost bojkota predsjedničkih izbora, kako bi eliminisao Dritana Abazovića, koji po svim konkurentnim istraživanjima javnog mnjenja ima najviše šanse da objedini tzv. „malograđansku“ opoziciju. Aleksa Bečić očekuje da ga podrže Miodrag Lekić i nekadašnji SNP, dok Lekić takođe želi da ga neko predloži za predsjedničkog kandidata, makar to bio i Krivokapić, koji opet čeka da ga predloži američka ambasadorksa. A pošto niko nikoga ne predlaže, sva je prilika da ćemo iz redova ostataka opozicije imati sljedeće predsjedničke kandidate: Dritana Abazovića, Miodraga Lekića, Aleksu Bečića, Draginju Vuksanović i Vladimira Jokovića“, smatra Knežević.

On je portalu Analitika kazao da DF i dalje stoji na stanovištu da je neophodno akciono jedinstvo oko zajedničke organizacije protesta, zajedničke opozicione liste na izborima u maju 2018. i zajedničkog opozicionog kandidata kao nestranačke ličnosti.

Jedino nestranačka ličnost oko koje bi se ujedinila cjelokupna opozicija, NVO sektor, nezavisni intelektualci i apstinenti može pobijediti kandidata DPS-a. Nažalost, pojedini opozicioni lideri bi radije da uđu u predsjedničku trku i pomognu kandidatu DPS-a, nego da podrže zdravorazumski predlog DF-a iza kojeg stoji većina građana Crne Gore“, ocijenio je Knežević.

On je istakao da inicijativa DF-a za smjenu vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića ne znači prekid bojkota parlamenta, već jasan poziv kolegama iz opozicije da se izjasne da li podržavaju rad VDT-a i njegove dosadašnje rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i ostalih društvenih anomalija.

Pokušaj zamjene teza od strane kolega iz opozicije i predstavljanje da se ovom inicijativom prekida bojkot Parlamenta je providan i maliciozan. Evo ih u ime DF-a pozivam da stave potpis za smjenu Stankovića, a da ne prekidaju bojkot parlamenta, i da ovu inicijativu realizujemo kad za to bude odgovarajuće vrijeme. Ako su kolege iz malograđanske opozicije najavile da će učestvovati u promjeni izbornog zakonodavstva kako bi sačuvali vlast u Budvi, neka najave i spremnost da izglasaju smjenu Stankovića, a ne moraju ulaziti u Skupštinu. Nije valjda da su oni bili u pravu kad su zajedno sa DPS-om glasali za izbor VDT-a, a da smo mi destruktivni kad tražimo njegovu smjenu. I da ne bude bilo kakvih korisnih nejasnoća, inicijativa za smjenu VDT-a podrazumijeva i smjenu glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića. Upravo je nesposobnost Stankovića da se odupre zloupotrebama Katnića, dovela do najveće društveno političke krize u posljednjih deset godina, koja svakog trenutka može eskalirati sa nesagledivim posljedicama. Dakle, smjene Stankovića i Katnića predstavljaju jedan od uslova normalizovanja društvenih odnosa i smirivanja tenzija. Zato od kolega iz opozicije ne tražimo da se vrate u Skupštinu, već da jasno saopšte da li Stanković i Katnić savjesno i u skladu sa Ustavom i zakonima rade svoj posao za koji su ih izabrali, ili su postali običan pajser u rukama Duška Markovića koje koristi za obračun sa DF-om i svima koji drugačije misle“, naveo je Knežević.

 

Portal Analitika, IN4S