Zajednički predsjednički kandidat opozicije najbolje je rješenje koje garantuje pobjedu kandidata DPS-a, ali predstavnici opozicionih partija nijesu imali zajednički sastanak, niti su razgovarali o toj mogućnosti kazao je za Pobjedu Milan Knežević, predsjednik DNP i član Predsjedništva DF-a

“Predstavnici opozicije nijesu se sastajali još od novembra 2016. godine. Posljednje što je, u ime DF-a, predstavljeno kolegama iz tzv. građanske opozicije bila je naša ponuda o formiranju vlade i parlamenta u sjenci i organizovanju zajedničkih protesta. Oni nijesu odgovorili na našu ponudu do danas. Iako se dešavalo mnogo toga na političkoj sceni, nije bilo ni zajedničke inicijative, ni sastanaka, ni formalnih ni neformalnim, među opozicionim partijama, istakao je Knežević.

Poplava prijedloga

On je rekao da je prije dvadesetak dana bila „poplava predlaganja predsjedničkih kandidata”.

“Osim onih koji će biti predloženi u ime nekih Fejsbuk organizacija i grupacija, imamo i najavu lidera Demokrata da će se kandidatovati, zatim SDP-a da će i ona predložiti svog kandidata Ranka Krivokapića, zatim najavu Ure koja je spremna da predloži ženu. Stav DF-a ostao je isti opozicija bi trebalo da se okupi oko zajedničke ličnosti po modelu kao 2014. godine. Uvažavamo trenutnu političku situaciju i stavove kolega iz opozciije, ali vjerujem da će protok vremena učiniti da oni vrlo brzo uvide da je naš prijedlog i u njihovom, i u interesu svih građana koji žele promjene”, kazao je Knežević.

Železnjak bio blag

Komentarišući stav Sergeja Zeleznjaka iz Putinove Jedinstvene Rusije, Knežević je istakao da je očekivana ocjena da bi opozicija u Crnoj Gori trebalo da ima zajedničkog predsjedničkog kandidata.

“Ne vidim ništa problematično, ni sporno u njegovoj političkoj ocjeni, jer taj stav nema ničega imperativnog. Za razliku od stava američkog potpredsjednika Majka Pensa, koji je prije 20-ak dana postrojio ostatak građanske opozicije i 15-ak minuta im izdao direktive, ne dozvoljavajući im da mu se obrate duže od 30 sekundi. Ako imamo u vidu činjenicu da se ovdje američka ambasadorka i ostali ambasadori NATO zemalja ponašaju kao gospodari Crne Gore, mislim da je čak izjava gospodina Železnjaka bila blaga i analitična, sasvim je na mjestu i u potpunosti korespondira sa stavovima DF-a, dodao je Knežević.

Većina opozicionih partija više puta su poručivale da bi za opoziciju bilo najbolje da ima zajedničkog predsjedničkog kandidata, ali su, ipak, naglašavale da će, ako dogovora ne bude, one imati svog.

Iz Demokratske Crne Gore prvo je stigla najava da će Aleksa Bečić prihvatiti kandidaturu za predsjednika. Zatim Ura nije isključila da će imati svog kandidata, da bi posljednje slične najave došle iz SDP-a.

IN4S, Pobjeda