Lider Demokratske narodne partije (DNP) i član Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević, kazao je u razgovoru za Portal Analitika da je DF pozivajući ostatak opozicije da im se pridruži u organizaciji protesta jasno poslao poruku da je spreman da zajedno izvrše pritisak na premijera Mila Đukanovića, kako bi došli do formiranja prelazne vlade.

“Ali, ono što je simptomatično jeste da dio opozicije više želi da sačuva fotelju Ranka Krivokapića, nego da zajedno sa DF-om organizuje proteste koji bi doveli do demokratske smjene Vlade Mila Đukanovića. Ne postoji opozicioni birač, ma kojoj političkoj partiji pripadao, kome se može objasniti da je dio opozicije za svog partnera izabrao Ranka Krivokapića, svjedoka – saradnika u 18 godina zajedničkih nepočinstava DPSSDP organizacije”, rekao je Knežević

ANALITIKA: Dio opozicije i predstavnici vlasti nijesu uspjeli da postignu dogovor u parlamentarnom dijalogu o sporazumu za stvaranje uslova za slobodne i fer izbore. Da li ste očekivali takav ishod?

KNEŽEVIĆ: DF je nakon verifokovanja paralamentarne korupcije 27. januara pozvao sve politicke subjekte koji su glasali protiv Vlade Mila Đukanovica da nam se pridruže u organizaciji zajedničkih protesta. Međutim, opozicija je odlučila da učestvuje u pregovorima o rekonstrukciji Đukanovićeve Vlade, i to upravo na platformi Pozitivne, koju su u parlamentu okvalifikovali kao izdajničku. Epilog je bio vidljiv i političkom laiku, ali dijelu opozicije nije prvi put da pod komandom Ranka Krivokapića učestvuje u još jednoj pregovaračkoj pobjedi Mila Đukanovica. Nešto slično se dogodilo i 2014. godine nakon lokalnih izbora, kada su pojedini opozicioni lideri, ponovo sa Rankom Krivokapićem, dogovarali razvlašćivanje DPS-a u Podgorici i ostalim crnogorskim gradovima, a onda je SDP ponovo rasuvši opozicionu energiju istrgovao sa DPS-om. Dakle, rezultati pregovora opozicije i Ranka Krivokapića mogu se svesti u jednu rečenicu – već viđeno.

ANALITIKA: Da je premijer Đukanović prihvatio uslove koje je opozicija predlagala, da li mislite da bi u tom slučaju bilo moguće organizovati fer izbore?

KNEŽEVIĆ: DF je 27. septembra proklamovao neophodnost pada aktuelne Vlade i formiranja prelazne na čijem čelu ne bi bio Milo Đukanović. Pregovori koje je opozicija vodila sa Đukanovićem odnosili su se na rekonstrukciju postojeće Vlade, na čijem čelu bi i dalje bio aktuelni premijer. Ono što zabrinjava jeste činjenica što nikom u opoziciji koja je pregovorala nije bilo sporno da bude dio rekonstruisane Vlade kojom bi upravljao Đukanović. Na taj način bi se legalizovala afera “snimak” , a opozicija bi bila garant da su izbori koje DPS planira da izmanipuliše, održani u fer i demokratskoj atmosferi, bez pritisaka i represije, a potvrda za to su njihova ministarska mjesta i upravni odbori oko kojih su vodili odsudnu borbu.

ANALITIKA: Mislite li da postoji mogućnost da vam se ostatak opozicije pridruži u organizovanju protesta, ako ne ovih koji su najvaljeni za subotu onda nekih budućih?

KNEŽEVIĆ: Pozivajući ostatak opozicije da nam se pridruže u organizaciji protesta, jasno smo poslali poruku da smo spremni, bez ikakve sujete i zluradosti, da zajedno izvršimo pritisak na Đukanovića kako bi došli do cilja, a to je formiranje prelazne vlade. Ali, ono što je simptomatično jeste da dio opozicije više želi da sačuva fotelju Ranka Krivokapića, nego da zajedno sa DF-om organizuje proteste koji bi doveli do demokratske smjene vlade Mila Đukanovića. Ne postoji opozicioni birač, ma kojoj političkoj partiji pripadao, kome se moze objasniti da je dio opozicije za svog partnera izabrao Ranka Krivokapića, svjedoka – saradnika u 18 godina zajedničkih nepočinstava DPSSDP organizacije.

Vrhunac politike nelogičnosti bila je i ideja da Raško Konjević, nakon što bude smijenjen sa funkcije ministra unutrašnih poslova, ponovo bude izabran na tu funkciju, ali sada kao kandidat opozicije. Čovjek koji je naredio razbijanje mirnih demonstracija 17. i 24. oktobra, ponoseći se javno što su tih dana građani Podgorice brutalno prebijani, trovani bojnim otrovima i suzavcem, gađani gumenim mecima, nezakonito privođeni i maltertirani, umjesto da krivično odgovara i zavrsi u Spužu, dobija priznanja od ostatka opozicije i preko noći postaje opozicioni apostol. Za razliku od kolega iz opozicije koji uz različite izgovore  redovno odbijaju naše pozive da se prikljuce protestima, javno izjavljujem da ću bez ikakvog poziva pristustvovati protestima ostatka opozicije koje oni ne isključuju i koje ce organizovati jednog dana.

ANALITIKA: Što očekujete od protesta u subotu i da li će DF intenzivirati organizaciju protesta u budućem peirodu?

KNEŽEVIĆ: Politika protesta predstavlja jedini preostali vid političke borbe koji može dovesti do formiranja prelazne vlade, i mi u DF-u, planiramo da ostanemo dosljedni principima i idejama koje smo zajedno sa nasim građanima usvojili 27. septembra, što znači da nemamo namjeru da odustanemo od organizovanja mirnih, demokratskih protesta kako bi dosli do cilja – organizovanja fer i demokratskih izbora.

ANALITIKA: Da li će protesti imati anti-NATO karakter?

KNEŽEVIĆ: Protest 27. februara predstavlja nastavak naše odlučne i beskompromisne političke borbe za formiranje prelazne vlade i organizovanje fer i demokratskih izbora. Mi u DF-u nemamo problem da se jasno odredimo oko svakog društveno-političkog pitanja koje opterećuje crnogorsko drustvo, tako je i u slučaju NATO integracija. Zbog toga su članice DF-a koje se protive učlanjenju u ovaj savez imale niz anti-NATO aktivnosti koje su potpuno javno sprovodile, a tako će funkcionisati i u narednom periodu.

ANALITIKA: Demokratska narodna partija i Demokratska srpska stranka nedavno su potpisale Memorandum o međusobnoj saradnji. Da li će biti još takvih sporazuma u cilju stvaranja široke anti-NATO koalicije?

KNEŽEVIĆ: Memorandum koji smo potpisali sa DSS-om najbolji je pokazatelj neophodnosti udruživanja svih političkih  subjekata, NVO sektora, mirovnih pokreta i nezavisnih intelektualaca, koji se protive učlanjenju Crne Gore u NATO savez. Nakon veoma uspješne anti-NATO tribine u Danilovgradu, DNP i DSS ce u petak 26. februara organizovati veliku anti-NATO tribinu u Tivtu, na kojoj će učestvovati i predstavnici drugih politickih subjekata, NVO organizacija, kako bi poslali snažnu poruku o našem jedinstvu i spremnosti da svim raspoloživim demokratskim i ustavnim sredstvima insistiramo na raspisivanju referenduma. Da je DNP ozbiljan i beskompromisan politički subjekt, osim realizovanih anti-NATO aktivnosti, sljedećih nedjelja, pored tribine u Tivtu, planiramo i organizovanje međunardnih konferencija na temu vojne neutralnosti Crne Gore. Cilj nam je da još jednom potvrdimo i pokazemo da je većina građana Crne Gore protiv NATO integracija i da se odluka o učlanjenju može isključivo donijeti na referendumu. Naša dosljednja politika daje mi za pravo da vjerujem kako sinhronizovanim i ozbiljnim političkim aktivnostima možemo zaštiti nacionalni interes, a to je vojna neutralnost Crne Gore

Izvor: Portal Analitika