Krnji sastav Skupštine ne može donijeti odluku o učlanjenju Crne Gore u NATO, a ćutanje lidera opozicije koji su za referendum o članstvu značilo bi prećutnu saglasnost o aneksiji Crne Gore u NATO, tvrdi član predsjedništva Demokratskog fronta Milan Knežević.

Nakon što je američki senat ratfikovao Protokol o članstvu Crne Gore u NATO, premijer Duško Marković jasno je poručio da će odluku o članstvu donijeti parlament. On je najavio da je Vlada spremna da Skupštini, kada se ispune uslovi, dostavi predlog zakona o ratifikaciji ulaska Crne Gore u alijansu. Predsjednik parlamenta Ivan Brajović takođe je rekao da će se u Skupštini donijeti odluka o članstvu, poručujući da će se sjednica o ratifikaciji održati čim se ispune uslovi za to.

Knežević tvrdi da će svaki pokušaj izglasavanja odluke o učlanjenju Crne Gore u NATO u Skupštini predstavljati ignorisanje većinske volje građana koji žele da ova odluka bude donesena na referendumu.

“Vjerujem da ne postoji niko u Crnoj Gori ko nakon tzv. afere državni udar ne uočava da je ovaj montirani proces poslužio svrsi – ubrzanoj ratifikaciji protokola zbog navodne ugroženosti od “imperijalističkih” ambicija Rusije. Od “državnog udara” najveću korist su imali Milo Đukanović i DPS, koji su formirali korumpiranu političku većinu koja bi sad trebalo i da donese odluku o ulasku u NATO. Kakav državni udar – takva i parlamentarna većina” rekao je Knežević za “Vijesti”.

On je naveo da je uvjeren da se zajedničkom akcijom političkih subjekata koji se zalažu za održavanje referenduma, a koristeći sve raspoložive demokratske mehanizme može izdejstvovati organizacija plebiscitarnog izjašnjavanja.

“Zato još jednom pozivam Aleksu Bečića, Miodraga Lekića, Srđana Milića i Dritana Abazovića da zajednički koordiniramo aktivnosti koje bi išle u pravcu suprotstavljanja odluci krnjeg parlamenta da odluku o učlanjenju u ovaj agresivni vojni savez donesu u Skupštini”, rekao je Knežević.

Knežević je kazao da “ako je režim Mila Đukanovića ubijeđen da je većina građana za učlanjenje, onda im je politički profitabilno da raspišu referendum”.

“Ali svi u Crnoj Gori i regionu znaju da je većinsko raspoloženje protiv učlanjenja u alijansu koja nas je besomučno bombardovala 78 dana. “Ukoliko Milo Đukanović odluči da ovako kompleksnu odluku donese bez konsultacija s građanima, mora biti svjestan činjenice da preuzima odgovornost za sve što se može dogoditi u narednom periodu, i da će neka nova parlamentarna većina po istoj analogiji donijeti odluku o izlasku Crne Gore iz NATO-a. Tako ćemo svake četiri godine ulaziti i izlaziti iz NATO-a, jer je neko odlučio da lični interes podredi nacionalnom”, rekao je Knežević.

 

Vijesti