Član predsjedništva Demokratskog fronta Milan Knežević izjavio je da opozicija treba što prije da se dogovori o strategiju za zajedničku akciju kojom bi se obezbijedilo ponavljanje parlamentarnih izbora.

Knežević smatra da bojkot treba podići na novi nivo i pojačati pritisak na vlast.

Nakon što je premijer Duško Marković poručio da više neće zvati opoziciju na razgovore o rješavanju političke krize, Knežević je rekao da udružena opozicija jedino građanskim protestima može natjerati čelnike Demokratske partije socijalista da se predomisle i raspišu nove izbore.

„Sada kada je premijer Sinđine vlade, po stoti put ponovio da izbori neće biti ponovljeni, vrijeme je da razgovaramo o novoj fazi bojkota. Šest mjeseci nakon posljednjeg sastanka, vrijeme je da se čelnici opozicionih partija konačno sastanu i utvrde strategiju za dalje djelovanje. Samo protestima možemo natjerati vlast da ponovi izbore, osim ako ostatak opozicije ne čeka da se Marković ne predomisli ili pohapse sve lideri DF-a”, kazao je Knežević „Vijestima“.

Iako bojkotuju rad parlamenta više od osam mjeseci, Marković do sada nije pokušavao da se sretne sa opozicionim čelnicima niti zakaže eventualne pregovore za rješavanje krize. Umjesto toga, u nekoliko navrata, on je pozivao opoziciju da se prvo vrati u parlament nudeći im da uđu i u vladu. Marković je, kao i njegov partijski šef Milo Đukanović, tvrdio da nije potrebno ponavljati izbore jer su međunarodne institucije ocijenile da su održani u takmičarskom okruženju i da su poštovane osnovne slobode.

Sa druge strane, opozicija je povratak u parlament uslovila ponavljanjem izbora najkasnije uporedo sa predsjedničkim 2018. godine i potpunom istragom navoda o pokušaju “državnog udara”.

IN4S,Vijesti