DNP će podržati svaku inicijativu koja bi rezultirala izglasavanjem nepovjerenja Vladi, i formiranjem nove Vlade bez DPS-a, koja bi pripremila i organizovala izbore implementirajući novo izborno zakonodavstvo. Pošto se radi o veoma ozbiljnoj inicijativi, pretpostavljam da je bazirana na već obezbijeđenoj podršci četrdeset jednog poslanika.

S obzirom da opozicija ima 36 poslanika, kojima je juče i formalno upućena inicijativa Demokrata, moram primijetiti da nedostaje šest poslanika SDP-a u cilju obezbjeđivanja potrebne većine za izglasavanje nepovjerenja Vladi. Zbog toga smatram veoma značajnim da ovu inicijativu podrži Ranko Krivokapić, jer je to preduslov za njen uspjeh.

U trenutku kad se vladajuća koalicija raspada po svim šavovima, a međusobne optužbe o korupciji, zloupotrebi službenog položaja i sumnjivim privatizacionim aranžmanima kucaju na vrata državnog tužioca, potpuno je logično da Krivokapić pokrene inicijativu o nepovjerenju Vladi.

Ukoliko predsjednik SDP-a, uprkos svim ozbiljnim optužbama koje ovih dana upućuje premijeru, odluči da u Đukanovićevoj Vladi dočeka proljeće, onda je ova, i svaka druga inicijativa o nepovjerenju Vladi, izlišna, i rezultiraće samo  pozicioniranjem i snaženjem Đukanovića.

Zato javno pozivam Ranka Krivokapića da odgovori crnogorskoj javnosti da li će podržati inicijativu o nepovjerenju Vladi, ili će nastaviti s medijskim vesternom u kojem svi pucaju, a niko ne želi da pogodi cilj. Njegov odgovor će u značajnom razriješiti misteriju da li u ovom koalicionom vesternu Krivokapić ima dvojnike za opasnije scene.

Iako i dalje mislim da je jedini izlaz iz ovog institucionalnog lavirinta održavanje protesta 27. septembra, spreman sam podržati svaku smislenu inicijativu, koja će imati ishodište u javnom definisanju opozicionih prioriteta. Zato ovu inicijativu i doživljam kao neodvojivu od odluke DF-a da u septembru otpočne proteste. Drugim riječima, neophodno je da se istinske opozicione snage nakon zvaničnih razgovora usaglase, i usvoje opozicioni memorandum, koji će podrazumijevati da svi podržimo inicijativu o nepovjerenju Vladi. Ali i da, u slučaju neuspjeha te inicijative, svi učestvujemo u najavljenim protestima.

Opozicioni memorandum bi predstavljao jedinstven odgovor na aktuelna dešavanja u vladajućoj koaliciji, ali i jasno određenje prema opozicionim biračima, da nijedan od opozicionih subjekata neće praviti koalicione aranžmane ni s DPS-om ni s SDP-om. U tom pravcu sam spreman i zvanično uputiti ovako koncipiran Memorandum na izjašnjenje svim opozicionim subjektima, da bi u dogledno vrijeme, nakon njegovog usvajanja, krenuli u realizaciju proklamovanih ciljeva.

Uvjeren sam da je samo tako moguće stvoriti atmosferu opozicionog povjerenja u susret 27. septembru, ali i onemogućiti DPS i SDP da biraju poželjne opozicione partnere, i time amnestiraju sebe od odgovornosti za dvodecenijsko uništavanje Crne Gore.