Najvažniji događaj koji je obilježio 2016. godinu definitivno je izrežirana afera „Državni udar“ na dan održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora 16. oktobra, koji je kreiran u cilju sprečavanja konačnog i vrlo izvjesnog pada režima Mila Đukanovića, rekao je predsjednik DNP-a i jedan od čelnika DF-a Milan Knežević.

Kako je istakao za „Dan“, sve što je nakon toga uslijedilo u potpunosti je raskrinkalo sve malverzacije.

Raskrinkalo je sve izborne mahinacije, zastrašivanja, represije, montirane procese, potpunu politizovanost i zavisnost pravosuđa i tužilaštva, zloupotrebu povlašćenog položaja manjinskih stranaka i sve manjkavosti sistema na kojem decenijama počiva režim DPS-a“ kaže Knežević.

Po njegovom sudu, izglasavanje povjerenja Vladi Mila Đukanovića uz podršku Pozitivne Crne Gore početkom godine, a onda usvajanje leks specialisa i ulazak opozicionih ministara u takozvanu vladu izbornog povjerenja kao krajnje neuobičajen, i kako se vrlo brzo pokazalo, neuspješan politički model, još jednom je potvrdio pogubnost bilo kakve kolaboracije sa DPS-om.

Agresivni progon i pokušaj obračuna sa DF-om kao najjačim opozicionim subjektom od strane Vlade Mila Đukanovića, državnih organa koji su se stavili u njegovu službu, kao i režimskih medija, u ovoj godini dostigli su vrhunac, naročito nakon dominacije poslanika DF-a u Skupštini i izuzetno uspješne marketinške kampanje koja je od analitičara i građana ocijenjena kao najbolja i najozbiljnija“, naveo je Knežević.

Kako smatra, nemoguće je ne pomenuti ni krajnje degutantnu i neobjašnjivu antirusku histeriju pojedinih političkih i medijskih struktura, vjerovatno razočaranih neuspjehom NATO kampanje, uprkos basnoslovnim ciframa koje su u nju uložili promoteri te alijanse.

Knežević ocjenjuje da je neratifikovanje protokola u SAD važan signal da se politika najjače zemlje NATO-a mijenja, uprkos nemetnutim rezolucijama koji je DPS forsirao u parlamentu.

I to je jedan od najvažnijih događaja. Brojne afere poput „Limenke, „Ramade, „Vajbera, „Elektroprivreda, „Telekoma, ugovora sa A2A, nezakoniti video-nadzor u Kotoru, priznavanje krivice Svetozara Marovića kao vođe kriminalne grupacije, nastavak su ogoljavanja kriminalnih djela i uvezanosti sa mafijaškim strukturama režima DPS-a i zajedno sa učestalim ubistvima usred bijela dana znak da su obračuni kriminalnih klanova u punom jeku i da je bezbjednost građana Crne Gore na niskom nivou“, kazao je Knežević.

Lider DNP-a navodi da u 2017. godini očekuje nastavak procesa započetih ove godine, kako na domaćem, tako i na geopolitičkom planu.

U tom smislu, očekujem da se stvaranje novih političkih realnosti oličenih u bregzitu, izbjegličkoj krizi, odlasku starih režima, jačanju Rusije, a prije svega dolasku Donalda Trampa na vlast, odrazi i na dešavanja u Crnoj Gori, u smislu strukturnih promjena i političkih prioriteta. Prije svega, tu mislim na konačno opredjeljenje Crne Gore za vojnu neutralnost u skladu sa većinskom voljom naroda i podršku ideji ujedinjenja balkanskih zemalja u okviru projekta B4 za koji je DNP dobio podršku iz Rusije“, objasnio je Knežević.

Iz njegovog ugla, jedinstven stav opozicije o bojkotu parlamenta i nepriznavanju izbornih rezultata nastalih u atmosferi državnog udara i obojenih izbornom krađom dobra je osnova za ukrupnjavanje opozicije koje bi dovelo do sveukupnog preobražaja u Crnoj Gori i konačnog razvlašćenja DPS-a.

Mjere vlade Duška Markovića kojima se udara na budžet i standard najranjivijih grupa i štrajkovi sindikalaca, najavljuju nastavak ekonomskog propadanja i bojim se da će bunt građana koji se nalaze u teškoj situaciji sve više rasti. U svakom slučaju, očekuje nas još jedna turbulentna godina, i uprkos ne baš obećavajućim prognozama, vjerujem da će promjene koje su započete buđenjem naroda doći mnogo brže nego što je to u ovom trenutku realno očekivati, i rezultirati novim društveno-političkim konceptom u korist svih građana Crne Gore“, zaključio je Knežević.

Izvor: DAN, IN4S