Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da protesti koji su zakazani za 27. septembar nijesu upereni protiv dobijanja pozivnice za NATO. Knežević je dodao da su takve tvrdnje posljednja linija odbrane režima.

– Već sam nekoliko puta saopštio da je jedini cilj protesta formiranje prelazne vlade, odnosno održavanje fer i demokratskih izbora. Sve drugo je najprizemnija podmetačina u koju ne vjeruju ni oni koji je plasiraju – kazao je Knežević. Poslanik DF-a je najavio formiranje anti-NATO koalicije u decembru ukoliko Crna Gora dobije pozivnicu za Alijansu, navodeći da u njoj neće biti Mitropolija crnogorsko-primorska.

Pobjeda: Skupština je glasovima 50 poslanika, što je više nego tri petine poslanika, usvojila Rezoluciju o integraciji Crne Gore u NATO. Vi ste tokom govora u Skupštini najavili da, ako Crna Gora u NATO uđe odlukom Skupštine, da će iz NATO-a izaći na isti način. Da li to znači da, po Vašem mišljenju, referendum o NATO-u nema alternativu?

KNEŽEVIĆ: Nakon što je Rezolucija o NATO integracijama doživjela fijasko u Skupštini, jer je proklamovani cilj bio da za nju glasaju 54 poslanika, svako drugo izjašnjenje osim referenduma dovelo bi do destabilizacije političkih prilika jer ne bi odražavalo većinsku volju gradjana. Zato sam prilikom rasprave o Rezoluciji i poslao jasnu poruku potpisnicima ovog dokumenta, da će ukoliko se odluče da eventualnu odluku o učlanjenju Crne Gore u NATO donesu u Skupštini preuzeti i sve rizike za takvu odluku. Pod tim podrazumijevam da bi po istoj političkoj logici nova parlamentarna većina u kojoj neće biti DPS – a takodje u Skupštini donijeti odluku o izlasku iz NATO saveza. Insistirajući na referendumu, pozivam na kompromis da se ne zaobilaze crnogorski gradjani, i da u jednoj demokratskoj i ravnopravnoj referendumskoj utakmici donesemo odluku koju će svi poštovati. Sve drugo je izrugivanje osnovnim demokratskim načelima i zloupotreba Ustava shodno partijskim interesima.

Pobjeda: Na sastanku lidera opozicije sa Amfilohijem ste predložili stvaranje anti NATO koalicije. Kako komentarišete odbijanje Demosa, Demokrata i SNP-a da se izjasne o tom prijedlogu iako su u Skupštini glasali protiv Rezolucije?

KNEŽEVIĆ: Tačno je da sam na sastanku kod mitropolita Amfilohija predložio stvaranje anti NATO koalicije kao legitiman odgovor na agresivnu režimsku NATO kampanju, rukovodeći se prvenstveno činjenicom da je biračko tijelo ovih političkih subjekata protiv učlanjenja Crne Gore u NATO vojni savez. S obzirom da svoj predlog još uvijek nisam zvanično formulisao i uputio ka liderima pomenutih političkih subjekata, onda ne mogu ni konstatovati da je odbijen. Suština mog predloga je da formiranje ove koalicije uslijedi u decembru ukoliko Crna Gora dobije pozivnicu. Ako bi sad pristupili formiranju anti NATO koalicije mi bi u stvari pomogli režimu da pitanje pozivnice predstavi kao već pozitivno završeno.

Pobjeda: Da li u toj koaliciji kao stožera vidite Mitropoliju crnogorsko-primorsku, snažnog protivnika evroatlanskih integracija?

KNEŽEVIĆ:  I dalje sam ubijedjen da aktuelni režim neće dobiti pozivnicu za NATO, ali ako se nekim čudom dogodi da pozivnica stigne, onda je formiranje anti NATO koalicije neizbježno i predstavlja našu obavezu. Na sastanku sa mitropolitom Amfilohijem i vladikom Joanikijem sam jasno saopštio da Mitropolija ne  treba da bude stožer te moguće koalicije, jer je to društveni imperativ političkih subjekata koji se protive učlanjenju Crne Gore u NATO. Takođe sam saopštio da se Mitroplija zbog svojih ispravnih stavova nalazi na udaru države, i da smo mi dužni da štitimo interese jedine kanonske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, tako što nećemo bježati od preuzimanja odgovornosti, niti se ignorisati interese  80 % vjerujućih  crnogorskih građana.

Pobjeda: Koji su za DNP ključni razlozi da Crna Gora ne bude članica Alijanse?

KNEŽEVIĆ: Demokratska narodna partija snažno podržava evorpske integracije kao proces demokratizacije crnogorskog društva koji će kroz neminovne reforme i jačanje vladavine prava doprinijeti da Crna Gora počne ličiti na normalne evropske države.Svaki pokušaj poistovjećivanja NATO aspiracija sa evropskim integracijama je ne samo neodrživ već i zlonamjeran. Podsjetiću, susjedna Albanija je postala članica NATO – a 2009. godine, i to je najbolji primjer da evropske integracije nemaju nikakve veze sa NATO integracijama, jer bi po analogiji NATO zagovornika u Crnoj Gori, Albanija već šest godina bila i članica EU. Osim toga, u EU postoje razvijene države, pomenuću samo Švedsku, koje nisu članice NATO saveza, a mislim da nema potrebe posebno potencirati Švajcarsku, koja nije članica EU, ali je vojno neutralna. Osim toga NATO savez predstavlja agresivnu vojnu alijansu koja je svojim intervencijama širom svijeta dodatno generisala krize, prekrajala granice, sukobljavala narode i doprinijela stvaranju vodećih terorističkih organizacija na svijetu. Počev od napada na Jugoslaviju, Avganistan, Irak, Libiju, Siriju preko izazivanja arapskih revolucija na Bliskom istoku ovaj savez je potvrdio da izaziva i upravlja svjetskim krizama. Najnoviji primjer su milioni izbjeglica iz Sirije, Avganistana, Iraka i drugih ratom zahvaćenih država koje u očaju bježe u EU, čije članice nemaju sistemski odgovor na ovaj egzodus biblijskih razmjera. Crna Gora kao mala evropska država nema interes da bude članica ovakvog saveza, jer pored toga što ne bi bila ravnopravna u donošenju odluka, slanjem naših vojnika u ratna žarišta širom svijeta postali bi legitimna meta terorista koji se vrbuju i u crnogorskim gradovima. A kako bi nas NATO zaštitio od tih prijetnji, najbolji pokazatelj su Francuska i Turska, takođe članice NATO – a, koje nisu uspjele da osujete terorističke napade na svojoj teritoriji, a koje i danas vode borbu protiv terorizma sa vrlo neizvjesnim ishodom.

Pobjeda: Kako komentarišete u kom kontekstu optužbe DPS-a i Vlade da će protesti koje najavljujete za 27. septembar biti dominantno upereni protiv NATO-a?

KNEŽEVIĆ: Optužbe vladajuće koalicije da su protesti 27. septembra usmjereni protiv dobijanja pozivnice predstavljaju posljednju liniju odbrane režima. Već sam nekoliko puta saopštio da je jedini cilj protesta formiranje Prelazne vlade odnosno održavanje fer i demokratskih izbora. Sve drugo je najprizemnija podmetačina u koju ne vjeruju ni oni koje je plasiraju. A dokaz za to su dvije njihove neodržive i neobjašnjive konstrukcije koje u svom političkom bunilu danima ponavljaju. Prva, ako su sigurni da će dobiti pozivnicu za NATO, i ako je to izvjesna stvar, onda nikakvi protesti ne mogu promijeniti tu odluku. I druga, ako tvrde da su protesti već osudjeni na propast, da se DF nalazi ispod cenzusa i da se radi o protestima očajnika, onda nemaju razloga za bilo kakvu bojazan. Naprotiv, treba da budu relaksirani, jer će se njihova vladavina nastaviti na dobrobit svih gradjana Crne Gore, a mi ćemo konačno propasti, jer tako prolaze svi koji se suprostave najvećim sinovima i kćerima ove države.

Gradjanski rat na prostoru bivše SFRJ predstavlja potresno svjedočanstvo ali i opomenu da nikad više ne dozvolimo ponavljanje istorije. U tom ratu su počinjeni brojni zločini, nažalost, činili su ih pojedinci u ime naroda, i to treba osuditi. Svaki zločin ima svoje ime i prezime, i trebalo bi da ima odgovarajuću. Što se tiče konkretno Srebrenice nemam problem da saopštim da se tamo dogodio veliki zločin, ali se prije toga veliki zločin dogodio u Bratuncu. I ako neko želi da osudi zločin u Srebrenici, prije toga mora osuditi zločin u Bratuncu, jer bi sve drugo bilo neprimjereno barjačenje nesrećnom sudbinom žrtava, a ja u tome ne želim da učestvujem. Kao što neću učestvovati u uvodjenju nove podjele medju crnogorskim gradjanima koja se odnosi na brojanje i kvalifikovanje zločina. Uvjeren sam da možemo stremiti istinskom pomirenju, ne koristeći žrtve ratova za političke promocije i obračune, već da sa pijetetom, posvećenošću i državničkom mudrošću učinimo sve da ideja suživota i tolerancije bude temelj svih država na Balkanu.

Izvor: Pobjeda