Sinoćna ratifikacija protokola u Senatu SAD – a predstavlja uvod u aneksiju Crne Gore od strane NATO saveza. Naprasna zainteresovanost Velike Britanije za evroatlantske integracije Crne Gore, i to u trenutku kad napuštaju EU, predstavlja jasan pokazatelj, ne samo o njihovoj umiješanosti u “državni  udar” , već o paničnoj potrebi da podrivajući sukobe između Rusije i SAD, otvore novo ratno žarište na Zapadnom Balkanu.

A to sve pod obrazloženjem da će poboljšanje odnosa Moskve i Vašingtona dovesti do raspada NATO – a (dok oni otvoreno razbijaju EU),  najavljujući pritom, bez imalo skrupula, apokaliptične scenarije za Balkan. Valjda niko više u Crnoj Gori nema dilemu da je “ državni udar “  pažljivo izrežiran protiv DF- a, kako bi poslužio za ubrzano ratfikovanje preostalih protokola i stvaranja institucionalno medijske paranoje o ugroženosti Crne Gore od strane Rusije. Sljedeća na redu je Makedonija, zatim BiH, i tako u krug dok se balkanski geopolitički potencijali u potpunosti ne iscrpe i postanu bezvrijedni.

Imajući u vidu javna zalaganja Demokrata, Demosa i SNP – a o neophodnosti organizovanja referenduma o učlanjenju Crne Gore u NATO, ovom prilikom upućujem javni poziv Aleksi Bečiću, Miodragu Lekiću,  Srđanu Miliću i Dritanu Abazoviću da koristeći sva raspoloživa demokratska sredstva zajedno insistiramo na istovremenom organizovanju referenduma i prijevremenih parlamentarnih izbora. Odluka o pristupanju NATO – u koju bi izglasao krnji Parlament “državnog udara “  ne bi odražavala većinsku volju građana Crne Gore i dodatno bi produbila opštu društveno političku krizu. Pošto smo se u izbornoj kampanji svi snažno zalagali za organizovanje referenduma kao najdemokratskijeg modela provjere narodne volje, sad imamo priliku da ličnim primjerom zbilja dokažemo da nam je interes građana na prvom mjestu. Istovremeno održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora sa refrendumom predstavlja jasnu političku platformu za izlazak iz duboke krize u kojoj se nalazimo. Pošto se Demokrate, Demos i SNP od ranije zalažu za održavanje prijevremenih izbora i referendum, onda je moj poziv na akciono jedinstvo  logičan, a uvjeren sam i da predstavlja odraz želje većine građana Crne Gore. Svako dalje ignorisanje ozbiljnosti ovog problema i pokušaji njegove relativizacije predstavljali bi kapitulaciju jedne časne ideje i teško da bi zaokreti ka nekim novim “politikama” mogli nadoknaditi poražavajuću činjenicu da je NATO aneksirao Crnu Goru.